Меню

Празнична печена пуйка със сос грейви

15 декември 2025 | 07:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Празнична печена пуйка със сос грейви
240 мин.

  • Порции: 10

Няма нищо по-празнично от печена пуйка за Коледа. Към нея добавете нежен сос грейви, за да придадете истински празничен завършек на ястието. 

Продукти
Приготвяне
  1. Подготовка на пуйката:
  2. Извадете шийката и вътрешностите (ако има).
  3. Подсушете пуйката много добре отвътре и отвън – това помага за хрупкава кожа.
  4. Пригответе билковото масло
  5. Смесете: масло, магданоз, мащерка, лимонова кора, чесън.
  6. Разхлабете кожата
  7. Пъхнете внимателно пръсти под кожата на гърдите и бедрата.
  8. Нанесете половината от билковото масло директно върху месото под кожата.
  9. Овкусете отвън
  10. Намажете пуйката с останалото билково масло или зехтин сол, черен пипер, чесън на прах, лук на прах, пушен червен пипер.
  11. Напълнете вътрешността
  12. Поставете в кухината: лимон, портокал, чесън, свежи подправки.
  13. Подгответе тавата
  14. Подредете лука, морковите и целината на дъното на голяма тава.
  15. Поставете пуйката отгоре, с гърдите нагоре.
  16. Печене
  17. Загрейте фурната до 230 градуса. 
  18. Печете 20 минути, за да се запечата кожата.
  19. След това намалете температурата на 180 градуса. 
  20. Печете още около 25-35 минути на килограм месо. 
  21. За пуйка 5-6 кг, печенето е около два и половина – три часа общо.
  22. Готовност
  23. Пуйката е готова, когато вътрешната температура в най-дебелата част на гърдата/бедрото достигне 75 градуса. 
  24. Затова е добре да имате термометър. 
  25. Покрийте леко с фолио и оставете да почине 30-45 минути преди рязане.
  26. По желание: Лесен сос (грейви)
  27. Продукти:
  28. 2 с.л. брашно
  29. 300–500 мл (1¼–2 чаши) пилешки или пуешки бульон
  30. Сол и пипер
  31. Стъпки:
  32. Сложете тавата на котлона на среден огън.
  33. Разбийте брашното в мазнината от печенето.
  34. Бавно долейте бульона, като разбърквате.
  35. Оставете да поври до сгъстяване.
  36. Овкусете.

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай