Цветя

Божурът – символ на просперитет

25.06.2008г. / 09 31ч.
Вергиния Генова
Божурът – символ на просперитет

Божурът (Peonia) има древна история. Както на повечето красиви цветя, родината му е Китай, а китайското му име е (най-красив). И наистина, когато погледнем една цъфнала градина, погледът ни се спира на голямата туфа едри, наситени цветове. Божурът е култивиран преди повече от 4000 г. и е много почитан и обичан в Китай. Той се е превърнал във флорален национален символ, заел е своето място в китайския календар – на него е кръстен четвъртият месец от годината – с романтичното за нас име – Луната на божура.

Божурът е знак за просперитет и ако го имаме в градината си, той ще привлича богатството.

Божурът триумфира и в Гърция, където трайно се настанява в митовете и легендите. Голяма част от тях акцентуват на лечебната му сила. Разказва се, че по времето на Троянската война Хадес и Арес били жестоко ранени и единственият лек, който успял да ги спаси било билето направено от корените на божура. Поверията мълвят, че при пълнолуние в цветовете на божура се ражда мощна сила, която може да излекува всяка болест, а семената на такива божури светят в тъмното.

Днес божур може да видим почти навсякъде в различни колоритни багри, като храст или като дърво. Използва се за пищна украса в градината. Селектирани са различни видове, като се подчертава на големината, аромата и багрите. Можем да видим чисто бели божури, кремави, жълти, розови, червени, пурпурни, та дори цялата гама до черни. Божурът, който основно отглеждаме у нас е от семейството на тревистите и достига височина до 1.5 м. На есен надземните им части умират, а на пролет отново се възраждат. Още преди първата слана е добре да отрежем стъблата почти до корен, за да ги подготвим за зимата. В никакъв случай не трябва да режем храстовидните божури, защото няма да се развият.

Божурите виреят добре у нас, тъй като предпочитат области с по-хладен климат. Различните сортове божури цъфтят по различно време. Ако си набавим ранен, среден и късен божур ще имаме в градината си разкошни ароматни топки през цялото лято. Важно е да ги съчетаем по височина и по време на цъфтеж. По-ниските могат да са невероятен цветен бордюр в градината. Те не са претенциозни, но предпочитат хумусни почви. Затова на есен е добре да разпръснем около корените му компост или гранулиран тор, за да ги предпазим от студовете през зимата и да подхраним почвата. На пролет можем да ги подхранваме с прегорял оборски тор.

Божурите се засаждат през есента, засаждат се по обичайния начин. В дупката, която сме изкопали поставяме малко пясък, прегоряла оборска тор, затрупваме с почва конусовидно, утъпкваме почвата, за да няма въздух, и поливаме. Трябва да имаме предвид, че божурът се развива бавно и на новонасадено растение ще му отнеме 3-4 години, преди да започне да цъфти. През този период, докато се вкорени и се почувства у дома си, трябва да го поливаме по-често и по-обилно. Веднъж захванал се, божурът ще се чувства господар на градината ви. Дори розите ще го гледат с мъничко завист, когато той развие буйната си зелена грива и я отрупа с ярки и ароматни цветове.

* * *

Пъстри камбанки цъфтят

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
lili ( преди 11 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Кина ( преди 11 години )
Обожавам тези красиви багри от цветове. В моята градина имам на 7 места от тях и им се наслаждавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
gergana ( преди 11 години )