Какво те мъчи в любовта?

Ева Кулева: Всички имаме нужда от любов, дори и да не го признаваме

Едно вълнуващо интервю за любовта

17.08.2016г. / 17 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В рубриката ни „Тя, звездата“ винаги ви срещаме със забележителни жени. Днес ни гостува Ева Кулева, която води рубрика в Az-jenata.bg, “Какво те мъчи в любовта?“. Ева е лайф коуч и мачмейкър и в следващите редове ще прочетете за разликите между тези две понятия, как да се справите при раздяла и какво може да повиши вашия сексапил. 

По твои наблюдения, мъжете или жените търсят повече подходящ партньор?

Помагам на мъже и жени да създадат пълноценна дългосрочна връзка основно по два начина – чрез коучинг и чрез мачмейкинг. Чрез коучинг им помагам да създават живота, който искат, и сами да привлекат и изберат съвместим партньор. А чрез мачмейкинг аз търся и им предлагам подходящи партньори за срещи. Повече жени се обръщат към мен за коучинг и повече мъже - за мачмейкинг.

Как се срещат двама души, кои са основните критерии, по които събираш хората?

Всеки човек има различни предпочитания и критерии за избор на партньор и аз се старая да отговоря на техните индивидуални желания и нужди. Като цяло, основните критерии са: сходни ценности, общи цели, общи интереси, сходни предпочитания за място и начин на живеене, както и определени качества – външни и вътрешни.

Истина ли е, че са ни нужни по-малко от 10 минути, за да разберем дали искаме да се срещнем отново с личността, привлякла нашето внимание?

В общия случай - да. Когато знаем какво е важно за нас и сме наблюдателни, бързо преценяваме. Много хора обаче се фокусират върху себе си и своето представяне на първа среща, вместо върху другия. И съответно им е нужно повече време да преценят дали искат да го видят отново. 

Кои са най-честите грешки, които допускат представителите на двата пола, когато търсят партньор?

Водя един тренинг, наречен „Любовни капани“. На него представям 14 основни грешки, които допускаме при избора на партньор. Някои от тях са: съдим само по външния вид, твърде бързо преминаваме към интимност, бъркаме химията и добрия секс с дългосрочната съвместимост, живеем в миналото и т.н. Можете да гледате запис на тренинга „Любовни капани“ във видео блога ми „Радикални връзки“.

Отминало ли е схващането, че дамите не трябва да правят първата крачка в комуникацията с противоположния пол и мъжете забравиха ли какво е да ухажват, да са ловци, да се борят за вниманието на дамите или свикнаха, все те да проявяват инициативата?

Не съм привърженик на строгите правила и думата „трябва“. Всеки сам преценява какво работи за него, като опитва различни подходи и вижда резултатите. Като цяло е добре дамите да дават ясни сигнали на мъжете, към които проявяват интерес, за да ги насърчат да направят първата крачка.

Тези сигнали са много прости, като гледане в очите, усмивка, леко докосване. И жените може да направят първата крачка, стига след това да оставят мъжа да поеме инициативата, а не да продължат да го преследват.

Ева, ти организираш много интересни и все различни срещи и активности. Разкажи ни малко повече за тях, как преминават, как се забавлявате на тях, как се опознават мъжете и жените...

Да, организирам групови коучинг сесии, Dixit игри по двойки с размяна на партньори, йога в парка за необвързани, боулинг, тенис на маса и други интересни събития за запознанства. Целта ми е участниците да се опознаят, като се забавляват заедно, като общуват в непринудена обстановка, като спортуват или правят нещо друго забавно в екипи по двама.

Освен с тези събития, помагам на необвързаните да се запознават помежду си и в групата ми във фейсбук „Authentic Singles“. Всички автентични свободни хора, които искат да създадат дългосрочна връзка, са добре дошли.

Предстои ти интересен тренинг във водеща компания, на който ти ще посъветваш необвързаните служители в компанията, как да намерят своята половинка? Какво очакваш от тренинга?

Първият тренинг вече мина и съм много доволна. Имаше интерес от страна на служителите и те участваха активно с въпроси и споделяния. Поканиха ме да проведа същия тренинг и във втория софийски офис, на същата софтуерна компания. Това много ме радва.

Щастлива съм, че българска компания се грижи служителите й да се чувстват щастливи и удовлетворени и в личния си живот.

Дано още компании ме поканят да помогна на техните необвързани служители да привлекат своя партньор в живота. На разположение съм, разбира се, да помогна и на обвързаните служители, които имат нужда от подкрепа за подобряване на отношенията с техните настоящи партньори.

До каква степен е важно за компаниите да се грижат, служителите им да са щастливо обвързани?

За всички е ясно, че когато един служител е щастлив и удовлетворен от личния си живот, той е много по-мотивиран, креативен и продуктивен и на работното си място. И обратното, когато е нещастен, не му се работи или пък работи прекалено много и прегаря бързо. Затова толкова много се говори за баланс между личен и професионален живот. Всички имаме нужда от любов, дори и да не го признаваме.

Би ли дала три съвета за това, как да се чувстваме по-сексапилни?

Усещането за сексапилност е свързано главно с това, как възприемаме тялото си и  себе си като партньор. Когато харесваме себе си и тялото си и се грижим да изглеждаме добре, ние се чувстваме привлекателни. Обичам да започвам любовните тренинги, които водя, с въпроса „Колко от вас вярват, че са партньор-мечта?“. Единици вдигат ръка.

Ето и какво можем да направим, за да се чувстваме по-сексапилни:

1) Да полагаме грижи за личната си хигиена и външния си вид.

2) Да се грижим за тялото и духа си – да ядем много плодове и зеленчуци, да пием достатъчно вода, да се движим активно и редовно, да спим спокойно, да си почиваме.

3) Да приемаме тялото си такова, каквото е в момента, и да подчертаваме формите и извивките му с облеклото си. Дори и да си мислим, че имаме излишни килограми.

Сподели три лека за разбито сърце?

Какво означава разбито сърце? Това словосъчетание обикновено използват хора, които са склонни да драматизират. Хората се разделят, когато има основателни причини за това, и след раздялата не идва края на света. Животът продължава и срещаме още по-прекрасен партньор.

За да преодолеете раздялата:

1) Напишете писмо до партньора, с който сте се разделили, и опишете всичко, за което сте му гневни, за което съжалявате и за което сте му благодарни. Не му изпращайте писмото. Изхвърлете го, след като излеете всичките си чувства на хартия.

2) Помислете с какво, вие самите, допринесохте за тази раздяла и какво различно можете да направите следващия път, за да страдате по-малко.

3) Изхвърлете подаръците от него/нея, които ви натъжават; изтрийте писмата и есемесите; освободете се от всичко, което ви държи свързани с тази връзка. Спрете комуникацията с този човек. Насочете мислите си от миналото към настоящето и бъдещето. Ако не се справяте сами, потърсете подкрепа от терапевт или коуч.

Твоето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Вие сте най-важният човек в живота си. Грижете се преди всичко за себе си!

Задай своя въпрос към Ева Кулева тук. 

Снимки: личен архив

Коментирай