Така и така са ни налегнали адски жеги – защо да не поговорим за Слънцето, което ни изпраща безпощадните си лъчи?!

Без Слънцето животът на Земята би бил немислим. Но и когато пече твърде силно имаме чувството, че това ще е краят на човешката раса, а и не само.

Има много неща, които не знаем за Слънцето. В рубриката „Знаете ли, че...?“ заедно ще научим няколко непознати факта за нашата любима ярка звезда.

Знаете ли, че Слънцето представлява около 99,86% от цялата маса на Слънчевата система?

Ядрото на Земята е почти толкова топло, колкото е и самото Слънце.

При пълно слънчево затъмнение красивото симетрично сияние, което обхваща Слънцето се случва, защото Луната е точно 400 пъти по-малка от Слънцето. То също така е и на разстояние от Земята, 400 пъти по-голямо от това между Земята и Луната.

Така се получава идеалното слънчево затъмнение.

Всяка секунда Слънцето изпраща 10 пъти повече неутрони към Земята, отколкото са нейните жители.

1,3 милиона планети с големината на Земята могат да се поберат в Слънцето, което е средно голяма звезда. Представяме си, ако беше звезда-гигант!

Американските флагове, забити на лунната повърхност при кацането на човешки крак там горе, вече са чисто бели заради силната радиация, която Слънцето изпраща в пространството.

На Слънцето има злато в течна форма.

На Плутон му отнема 248 години, за да направи една пълна обиколка около Слънцето.

Още по темата

Ние сме същински галактически пътници, возещи се върху нашата планета и обикалящи около Слънцето със скорост средно 107 182 км/ч.

Слънцето може да изгори очите ви, не само кожата ви.

Всеки ден, растенията на Земята превръщат слънчевата светлина в енергия, 6 пъти по-голяма, отколкото произвежда цялото човечество.

Една светкавица е 5 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето.