Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... във Франция има най-много ресторанти Michelin?

Някои малко известни факти за ресторантите, които са попаднали в червения гид на Michelin

09.03.2016г. / 11 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През 1889 година двама братя на име Едуард и Андре Мишлен поставят началото на една от най-големите компании за производство на автомобилни гуми в света. През 1900 година на Световното изложение в Париж, те представят първия си пътеводител, който има за цел да популяризира автомобилния туризъм.

Вероятно сте чували името Michelin да се споменава и за ресторанти. Връзката между производителите на гумите и престижното оценяване на отличната кухня не е случайна. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои малко известни факти за ресторантите, които притежават звезди или са попаднали в червения гид на Michelin.

Как след създаването на гид за автомобилен туризъм се появява и такъв, който отличава най-добрите места за хранене по света.

Michelin Guides са поредица от годишни пътеводители публикувани от френската фирма Michelin в продължение на повече от век.

Първият пътеводител за ресторанти се появява през далечната 1926 година, като това е и годината, в която се започва връчването на така наречените звезди.

Първоначално е имало само една звезда, а малко по-късно през 1931 година в йерархията се въвеждат две и три звезди.

През 1936 година се въвеждат и критериите за получаването на звезда на Michelin. Една звезда се дава на ресторантите с много добра храна, две получават тези за отлично готвене, а три звезди отиват за ресторантите с изключителна кухня.

Знаете ли, че системата за оценяване на ресторантите е съвсем проста. Вниманието на експертите от Michelin е насочено единствено към това какво има в чинията, а интериорът и типът кухня са без значение. Оценява се единствено добре приготвената храна.

След като даден ресторант получи звезда, тя остава валидна за една година. След това трябва да бъде отново защитена с брилянтна кухня или се отнема.

Знаете ли, че в малките червени книжки Michelin Guides са обявени всички ресторанти с добри кухни, като голяма част от тях нямат звезди?

Свързани статии

Франция е първенец по ресторантите с най-много звезди Michelin – 485 с една звезда, 83 с две и 26 с три звезди. След нея в престижната класация се нареждат Германия, Италия, Великобритания, Португалия, Испания и други.

Експертите, които оценяват храната са анонимни. Те трябва да следят за постоянното качество на храната, продуктите, начина на приготвяне, дали цената е в правилно съотношение към качеството, как различните вкусове са съчетани, да следят за реакцията на клиентите, когато опитват храната и т. н.

Снимки: Reuters

Коментирай