Котките са много странни същества. Техните настроения се менят рязко. В един момент могат да се галят около краката ви, а в следващия – да направят глезените ви на решето без дори да разберете откъде ви е дошло.

Особеното им поведение, уравновесеността и спокойствието, с което ви изследват, стоейки неподвижно и махайки с връхчето на опашката може да уплаши всеки с по-слаби нерви. Стига да поискат, котките могат да всеят страх и у най-коравосърдечния човек.

Знаци, че котката ви е луда по вас>>>

В следващия момент обаче те могат да демонстрират невиждана любвеобилност, грижа и подкрепа към стопаните си. Както знаем, котките рядко ближат хората за разлика от кучетата, които го правят непрекъснато. Ето защо и този жест се счита за върховна проява на любов.

Какво кара котките да пожелаят да ви близнат с грапавите си езичета?

Котките ближат, за да покажат привързаност

Инстинктивно котките знаят, че тяхната майка ги е близала, за да им покаже обичта и привързаността си. Това ги е успокоявало и приобщавало към семейството на котилото. Това е котешкият начин да ви каже „обичам те“.

Котките ближат, за да ви успокоят

Ако досега не сте забелязали момента, в който котката ви изпитва нужда да ви ближе, следващия път обърнете внимание. Обикновено това се случва, когато пухкавата ви приятелка усети, че сте напрегнати, обезпокоени, тревожни, с високи нива на стрес и хормоните ви издават.

Защо любителките на котки стават най-добрите съпруги?>>>

Още по темата

Котките ви ближат, когато маркират територията си

Котките са териториални животни. Те се привързват изключително много към дома, който обитават и го считат за своя територия заедно с всичко в него, включително стопаните си. Тоест, в очите на котката ви вие сте нейно притежание, а не обратното. Така че, близането от време на време се счита от специалистите по котешко поведение за демонстрация на териториалност.

Кога котката ви ближе настоятелно?

Нежното близане е сравнително рядка проява от страна на котките. Ако се появи често и настоятелно близане, трябва да знаете, че котката ви се опитва да ви каже, че миришете лошо и имате нужда от баня. Лошо, разбира се, не означава онова, което значи в човешкия свят. За котката лошо може да е миризма на друго животно, с което сте имали контакт.

Странни факти, които не знаем за котките>>>

Също така, част от котешкия инстинкт е да предпазва любимите си от по-едри хищници. Затова, тя може да ви облизва, ако е сметнала, че сте в опасност.