Знаете ли, че...?

Защо не можем да живеем без докосване?

5 причини физическият контакт да е незаменим за съществуването ни

25.10.2019г. / 09 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докосването не е просто интимен или приятелски акт. То е жизнена необходимост, която всяко човешко същество носи кодирана в природата си. В съвременния начин на общуване докосването сякаш е позабравено. Комуникираме чрез електронни средства, понякога не се виждаме с приятели и познати със седмици. Това създава дистанция, която не може да се запълни с друго освен с пряк контакт, придружен с докосване. В телата ни се отделят важни хормони и биохимикали при физически контакт с други хора.

Защо докосването е толкова важно за връзката?

Защо докосването е важна и неизменна част от общуването с други човешки същества?

Докосването е част от човешката комуникация

На практика, хората са „проектирани“ от природата да общуват чрез докосване. Осезанието е първото сетиво, на което човек разчита след като се роди. Реално това е първият универсален език, на който телата ни „говорят“. Затова бременните жени по инстинкт докосват корема си, за да накарат бебето да спре да рита или обратното. Чрез езика на тялото си, позата, жестовете, ние комуникираме невербално и изпращаме послания, но докосването е част от цялата тази комуникационна система, с която природата ни е дарила.

Жизненоважно е за здравата връзка

Докосването е неизменна част от изразяването на любовта, от заздравяването на приятелството, от демонстрацията на подкрепа, дори от обикновения поздрав. Всички емоции в една интимна връзка могат да бъдат изразени чрез докосване или придружени с него – обич, подкрепа, удоволствие, щастие, безопасност, принадлежност. Физическият контакт „кожа с кожа“ изпраща сигнали на мозъка, който от своя страна секретира окситоцин, известен като хормон на щастието.

Физически докосвания и техните значения

Докосването е важно за бебетата

Въпрос на живот и смърт е за едно бебе да почувства допира на кожата на майка си след като се роди. Докосването е част от базовите нужди на бебето, също като сученето, люлеенето, смяната на пелени. Изследванията показват, че бебета, които не са усетили докосването на майката или бащата в началните етапи от живота имат повишен риск от развитие на поведенчески и психологически проблеми в бъдеще, проблеми свързани с развитието, дори повишен риск от смърт.

Докосването е ключово за психологическото и емоционалното здраве

Не само бебетата страдат от липсата на докосване. Възрастните също зависят от физическия контакт. Ръкостискане, прегръдка, потупване по рамото изглеждат като нормални и неангажиращи докосвания в ежедневието, които обаче имат по-голям ефект върху психиката, отколкото предполагаме.

3 ползи от докосването

Важно е и за физическото здраве

Докосването е част и от оздравителните процеси, от които се нуждае тялото ни, например масажите, акупунктурата, разтривките. Неслучайно те са част от народната медицина на много народи и култури.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
ako moga da izbira , bih iskala da e ot mujut kogoto obojavam . govoria bez tulkuvania
отговор Сигнализирай за неуместен коментар