Интимно

Защо докосването е толкова важно за връзката?

И не става дума само за интимното докосване

16.08.2016г. / 18 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докосването в една връзка е от голямо значение. Когато то изчезне обикновено сме изгубили голяма част от чувствата си, от връзката си, от близостта си.

Научните изследвания са категорични, че докосването, допирът до кожата на партньора има специфични психологични и физически ползи. Няма заместител на докосването. То е порив, желание, пристан. Докосването ни прави по-силни и отдадени във връзката. ни.

Има няколко причини да се чувствате уютно и приятно, сгушени в любимия си. Ето ги и тях:

Комуникацията се подобрява

Комуникацията сама по себе си не е достатъчна за една връзка. Трябва да има и физически контакт, без задължително да става дума за секс. Докосването е нежен жест на физическа близост, който многократно подобрява комуникацията във връзката.

Докосването също е вид комуникация. То създава специална невербална връзка, която сближава и е знак за доверие и сигурност.

Лекува стреса и успокоява

Докосването на любимия партньор в моменти на стрес и напрежение може драстично да свали хормоните, които го причиняват. Научно доказано е, че когато сме под непрекъснат стрес, надбъбречните жлези секретират по-големи количества хормони на стреса.

Хващането за ръка, погалването, прегръдката – все приятни докосвания от любим човек, са в състояние да намалят тези хормони като едновременно с това провокират освобождаването на серотонин – хормон на щастието.

Заздравяване на връзката

Ако в една връзка докосванията са станали рядкост, тя е почти обречена. Колкото по-дълги периоди с липса на нежно докосване преживява една двойка, толкова повече се отдалечава емоционално.

Взаимоотношенията са трудни при липсата на допир. Те стават трудни за поддържане. Тук дори не става дума изцяло за секс и интимен допир. Той носи определена наслада и поддържа връзката между партньорите, но нежното докосване засвидетелства и любов, освен всичко останало.

То е знак за загриженост, за необходимост просто да пипнеш човека, когото обичаш, да усетиш кожата му.

Свързани статии

Спомага за напасване на характерите

Съвместимостта на характерите е много важна за една дълготрайна връзка. Невинаги искрата ѝ проблясва от самото начало на връзката. Понякога е нужно време, за да се напаснат партньорите. С помощта на докосването е много по-лесно. Вярвате или не, има двойки, които не се докосват, не се закачат, не се пощипват. Правят го само когато са под завивките.

Не правете тяхната грешка.

Снимки: iStock

Коментирай