Наесен с песен

На какво да научим бъдещия първокласник?

Необходими умения, които детето трябва да има преди да започне училище

20.08.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Детето трябва да има основни умения преди да започне училище. Тази грижа се пада естествено на родителите. За да бъде адаптацията в новата социална и образователна обстановка по-лесна, научете детето на някои важни уроци и навици.

Адекватна смяна на дрехите

Децата се разболяват лесно, защото имунната им система все още се гради и закалява. Затова е важно да научите детето да преценява кога е нужно да облече връхна дреха и кога да свали излишното облекло. 

Например, след спорт изпотените дрехи трябва да се сменят. За целта детето трябва да има комплект фланелка, анцуг и спортни обувки. То трябва да знае колко е важно да ги свали след края на часа по физическо.

При влизане в час връхните дрехи, жилетките и пуловерите се събличат, ако стаята е добре отоплена. При излизане навън обличането е задължително, за да се избегне настинка.

За възрастните това е повече от ясно, но децата често имат много възражения относно преобличането. Постарайте се да разясните важността на адекватното обличане. 

Здравословна храна

В училищните лавки за най-голямо съжаление се предлагат много нездравословни храни, закуски и напитки. Нормално е децата да са изкушени от изобилието от захарни и шоколадови десерти. Хапването на сандвичи и пица е другият проблем.

Постарайте се още от най-ранна детска възраст да възпитате у детето вкус към здравословната храна. Обяснявайте колко важни са плодовете и зеленчуците. Давайте личен пример – много е важно детето да вижда, че и вие се храните здравословно. 

Така до голяма степен ще избегнете риска от наднормено тегло на детето в крехката възраст, както и съпътстващите с него здравословни проблеми.

Да не се страхуват да говорят

Много деца имат проблем с комуникацията, защото просто се срамуват. Родителите трябва да направят всичко възможно да научат детето, че в говоренето пред „публика“ няма нищо срамно и страшно. 

Така детето ще понесе по-лесно устното изпитване пред другите деца и пред учителя. Обяснете на детето, че вдигането на ръка е полезно за изявата и че не трябва да се крие на последния чин, молейки се да не бъде изправено да отговаря на въпрос. По този начин ще насърчите креативността, желанието за самоусъвършенстване и развитие у детето. 

Да познава важността на правилата

Много деца срещат проблеми с учителите или съучениците именно защото не умеят да се съобразяват с правилата, които институцията училище налага. 

Свързани статии

Подгответе детето, че в училище ще има правила, с които трябва да се съобразява. Другите деца също невинаги ще са на неговото мнение. Кажете му, че трябва да уважава различните разбирания, за да избягва излишни конфликти.

Подчертайте, че сроковете, които учителите дават, трябва да бъдат спазвани, както и изискванията за уроците и домашните. 

Научете го да слуша и да се концентрира

Много деца са палави, игриви и заради това имат проблеми с концентрацията без това да означава задължително, че имат дефицит на вниманието. Просто игрите са по-предпочитани от ученето – факт.

За да предпазите детето от проблеми, отделете специално внимание на концентрацията. С нея слушането идва по-лесно.

Коментирай