Наесен с песен

5 причини смарт устройствата да са полезни в училище

Адекватно развитие на уменията на децата в крак с дигиталната епоха

09.09.2015г. / 20 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мненията относно навлизането на технологиите в училище са противоречиви. Много родители са против употребата на смартфони, лаптопи и таблети в училище, защото смятат, че така стойността на книгата и учебника в морален план се понижава.

Вероятно са прави в известна степен, но в употребата на „умни устройства“ има много плюсове, особено за подрастващите.

Искаме следващото поколение да има адекватни професионални умения? Тогава трябва да признаем нуждата от техника в обучението. Професиите, свързани с компютри, техника, разработка на софтуер и други дигитални продукти са бъдещето.

Затова нека видим защо е добре смарт устройствата да присъстват в обучението още в началното училище!

1. Достъп до дигитални изкуства

Таблетът е сред най-подходящите устройства за обучение на малки ученици, защото е лесно преносим, лек и не е труден за употреба.

Чрез възможностите, които подобни устройства дават, децата могат да се запознаят с дигиталните изкуства. Те ще добият представа как да боравят с цветовете, ще вникнат в основите на интериорния дизайн, ще разберат концепцията на дигиталните технологии.

Тези основи ще им помогнат да развият уменията си в по-горните курсове на обучение.

2. Създаване на дигитални продукти, слушайки музика

Разработчиците на софтуер на смарт устройства са се постарали работата да бъде съчетана с удоволствието с помощта само на един уред.

Преносимите смарт устройства са много подходящи за обучителни цели, защото на тях могат да се извършват множество операции като едновременно с това може да се слуша и музика. Знаем, че тя има терапевтичен, образователен и развиващ ефект върху детското съзнание.

Така че защо да не се възползваме от това?

Снимка: iStock

3. Визуални и научни приложения

Много приложения са насочени към образователния сектор. Например, учителят може да възложи на децата да се разходят с родителите си под нощното небе и с помощта на приложението Astronomy Guide или Star Walk да разберат наименованията на звездите и съзвездията, които апликациите ще очертаят.

4. Подпомагат презентационните умения на учениците

Знаем колко важно е учениците да се научат да говорят публично, да презентират, да излагат идеи и да представят доказателствена част, свързана с подготвен материал.

Технологиите в днешно време помагат това да се случи по красив, нагледен и интерактивен начин.

5. Интерактивна история

Историята винаги е била сред най-трудните предмети в училище. Обемът от информация е огромен и малките ученици се затрудняват в запаметяването му.

Учениците могат да надзърнат в миналото още по време на самия урок като използват смарт устройството си. Когато се говори за нещо непознато, най-добрият начин за запаметяване е чрез онагледяване!

Със сигурност има и много негативи от навлизането на модерните технологии в живота, обучението и бита. Но със сигурност не можем да върнем времето назад.

Коментирай