Тя, звездата

Яна Петкова вярва във виното

07.02.2005г. / 10 18ч.
Аз жената
Яна Петкова вярва във виното

За каква професия мечтаехте като дете?

За абсолютно различни неща от тези, за които си мечтаеха приятелчетата ми и които изобщо не се харесваха на бабите ми. Сега разбирам, че някои от тях са били свързани с начин на живот (дълго време исках да съм Пипи Дългото Чорапче), други – с професионален избор и натиск от страна на въпросните баби (“Ама не може да не искаш да станеш лекарка...”), а трети са били плод на обърканата ми психика, която си е представяла, че трябва да работи нещо разумно. Така например аз си представях, че работя нещо, абсолютно неясно точно какво, което беше свързано с отиване някъде, свършване на това нещо и прибиране вкъщи.

Какви са Вашите професионални амбиции в момента?

Те са свързани изцяло с виното (отново не много стандартен избор:-)) – както в образователен, така и в икономически аспект. Което ще рече – самата аз да продължавам да се образовам и да предавам тези знания на другите чрез сайта Vinoto.com и в близко бъдеще да имам свое място, където тези знания да могат и да се проверяват практически.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?

Смятам че почти всяка жена с амбиции у нас е усетила трудности в професионален план в един или друг момент.

В момента за щастие нямам такива. Сама съм си шеф. Освен това работя и желая да се развивам в такъв аспект (на виното), в който много малко хора у нас са наистина добри и в който за щастие знанията и носът, а не полът са решаващи.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?

Искрено се надявам, че такива успехи ми предстоят. Радвам се, че се престраших да превърна хобито си в професия, а дали ще мога да го считам за успех, ще покаже времето.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?

Както всички се опитвам да балансирам. Което при мен не е кой знае колко трудно, тъй като все още нямам деца, а голяма част от най-близките ми роднини живее извън България, т. е. най-тесният ми семеен кръг се състои всъщност от мен и приятеля ми.

На какво искате да научите своите деца?

На честност и доблест (все не особено високо ценени в днешното българско общество добродетели) и .... на много езици.

Какво послание бихте отправили към българките?

Трудно ми е да давам съвети или да отправям послания.... Смятам, че на моменти на българската жена й липсва смелост.

Любим цвят

Много светлите нюанси на синьото.

Любима песен

Има толкова много.... Например "She’s always a woman" на Били Джоел.

Любим вкус

Пак толкова много:-) Примери:

- оцет балсамико върху българско сирене

- вид спагети с рагу-сос или това, което ние наричаме “болонезе” – момента, в който към хапката се прибавя и глътката вино.

Любима готварска рецепта:

Напоследък любима ми е гореспоменатата рецепта “Вид спагети “Болонезе” на един млад английски готвач – Джейми Оливър. Казват, че гениалните неща са обикновено изключително прости. Преценете сами – http://www.vinoto.com/display.php?show_article=43&open_article=55

Коментирай