Тя, звездата

Даниела Годинова: Суингът е нашата машина на времето

15.06.2012г. / 10 17ч.
Джадала Мария
Даниела Годинова: Суингът е нашата машина на времето

Даниела Годинова е съосновател на Fresh Swing Dance – студио за суингови танци. Освен награди в предните години, Даниела има и много емоции днес с отдаването си на обучение по суинг на всички желаещи. Тя беше така любезна да даде това интервю специално за читателките на Az-jenata.bg, да разкаже за танцуването и какво носи музиката и движението.

Какво представляват суинговите танци?

Суинговите танци са над 16 вида. Няма танц, наречен суинг. Това е един общ термин за 16 основни танца, в които можем да включим Boogie Woogie (буги-вуги), Jive (джайв), Shim and Sham (шим енд шам), Lindy Hop (линди хоп), West Coast Swing (уест коуст суинг), East Coast Swing (ийст коуст суинг), Western Swing (уестърн суинг), Shag (шаг) и още много, много други. С възникването си в САЩ, говорим за началото на XX век, между 20-а и 30-а година, не е имало интернет и Фейсбук, хората са се забавлявали като са се виждали доста често.

Къде е вашият клуб? Как се събират хората? Харесва ли им?

Преподаваме на няколко места в София. Имаме страници във Фейсбук (Fresh Swing Dance и West Coast Swing in Bulgaria) – елате и вижте – там е графикът и подробна информация.
Понякога правим и безплатни часове. Даваме възможност на хората да се докоснат, ако нямат идея какво точно представляват тези танци. Когато човек опита един танц, разбира дали му допада и може да почувства емоцията и да реши дали да продължи.

Преподаваме на три различни места в София – при басейна „Спартак“, във Fusion Studio в „Младост“ и в един клуб – Hot Stage. В спортните зали в „Спартак“ и Fusion преподаваме Буги-вуги (Boogie Woogie) и Линди хоп (Lindy Hop), тъй като ни трябва по-спортна обстановка. И сме първите в България, които преподават West coast swing и Balboa swing, любимият танц на Ал Капоне. Ако потърсите видеа в интернет какво представлява Balboa – ще разберете защо. Предпочитаме да преподаваме Balboa Swing и West Coast Swing в клубна атмосфера.

За West Coast Swing няма възрастова граница – може да танцуват и хора над 60 години. По-младите хора могат да танцуват на по-бърз темп, става по-динамично като танц, а възрастните могат съвсем спокойно на по-бавна музика .

На Запад много възрастни хора танцуват и ми се искаше да можем това да го направим и в България. Хората да не се ограничават до това, че са на 40 години и дотам им стигат възможностите, а всъщност да преоткрият, че хората над 40-50-60 години имат възможност да танцуват и да се забавляват по един различен начин, което за жалост не е много популярно у нас.

Друго интересно, което правим е това с Невен Петрова и The Blu Kites – правим месечни партита с музика на живо. Свири се swinging jazz, рокабили, чист рокендрол, блусове. Партитата са тематични, последното например беше парти на точки.

Беше изключително атрактивно – всеки, който дойде на партито се бе постарал да бъде с аксесоар или дреха на точки. Стана много весело и забавно.

На партитата идват хора да потанцуват и да се забавляват или просто да се насладят на хубавата музика.

Обичаме да се шегуваме, че физиците може и да не са открили машината на времето, но ние я имаме. Даже пътуваме с нея на всяко едно парти.

Прочетете още:

Коментирай