Тя, звездата

Кралица енигма

25.04.2006г. / 10 11ч.
Аз жената
Кралица енигма

Елизабет Александра Мери или кралица Елизабет II на 21 април отпразнува своя 80-ти юбилей. За 53 години управление се доказа като монарх с безупречен професионализъм, изключително уравновесена и с чувство за дълг жена. По време на управлението й са се сменили десет британски министър-председатели както и десет американски президенти, а само четирима крале на Великобритания са властвали по-дълго от нея. Кралицата понесе от своите поданици както мигове на слава и възхищение, така и безмилостни критики и упреци.

Животът на принцеса – Нейно величество Кралица Елизабет II е управляващата кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). На 06 Февруари 1952 г. стъпва в длъжност – глава на Британската общност, върховен управител на английската църква, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. Тя е най-голямата дъщеря на Алберт, дук на Йорк и неговата съпруга Елизабет Болс – Лион. Като дете на най-малкия син на Джордж V, тя е имала малка възможност да встъпи в длъжност докато нейният чичо Едуард VIII е на власт, който абдикира през 1936 г. Образованието си получава под прякото въздействие на майка си и гувернантката Мариан Крауфорд. В по-голямата част от времето е отделена от родителите си, които живеят в замъка Балморал в Шотландия.

Короната – През 1947 г. принцесата заминава с краля и кралицата в Южна Африка. След завръщането си се обявява годежът й с нейния далечен братовчед лейтенант Филип Маунтбатън, офицер от Кралския флот. Сватбата се провежда в Уестминстърското абатство на 20.11.1947 г. на пищна церемония. Роклята на младоженката е изработена от сър Норман Хартнел и е от красивата коприна на китайски буби.

На следващата година се ражда Чарлз Филип Артър Джордж, който получава титлата принц на Уелс и се явява сегашният най-вероятен престолонаследник. В началото на 1952 г. семейството заминава за Австралия и Нова Зеландия, където ги застига новината за смъртта на краля. Елизабет се завръща в страната си като кралица и първите три месеца от управлението си прекарва в уединение и траур. През лятото се пренася в Бъкингамския дворец и се заема с рутинните си кралски задължения. На 04.11.1952 г. открива Новата сесия на парламента, а коронясването й се извършва на 02.06.1953 г.

Модерната кралица – Тя е първият английски монарх, който посещава Южна Америка, страните от Персийския залив и Китай. Кралицата е посетила всяка страна от Общността с изключение на Мозамбик и Камерун, които се присъединиха през 1995 г. Подкрепя връщането на Южна Африка в Британската общност под ръководството на Нелсън Мандела.

Кралицата спомага за навлизането на монархията в модерния свят. От 1969 г. всяка Коледа прави обръщение по радиото. Преди около 10 години пуска първия официален сайт на Бъкингамския дворец, а първия и-мейл праща през 1976 г. от военна база на Кралството. По случай своя златен юбилей, кралицата извика известни класически и поп звезди в градините на Бъкингамския дворец, където се състоя грандиозен концерт, наблюдаван от над 200 милиона души в цял свят от телевизионните екрани. Присъства за първи път на футболен двубой през 1953 г. на финал за Купата на Англия. Първият филм, отразяващ живота на кралското семейство, е направен още през 1969 г., когато официално Чарлз получава титлата Принц на Уелс. Кралицата изпраща поздравително съобщение на астронавтите от Аполо 11, стъпили на Луната на 21.07.1967г.

Власт – Една от най-богатите личности в света, ловко стопанисваща имоти, земи, резиденции и капиталови инвестиции. Може да се похвали с една от най-скъпите колекции с бижута, включваща най-големия розов диамант.
Лилибет. както е наричана от най-близките си, е тайнствена личност, която прокарва нови методи в управлението си, но същевременно пази и традициите. Възпитана да следва строго общественото приличие, нравственост и стоицизъм, кралицата никога не си е позволявала да се държи “бляскаво” и предизвикателно. В личния си живот се е отдала на страстта си – отглеждането и тренировката на расови коне. А по време на пътуванията си, е придружена от своите любими кучета-корги.

Елизабет открива всяка година парламента, като произнася тронна реч, в която отбелязва главните точки от законодателната програма на правителството през следващия мандат. След като се гласува някой закон в парламента, кралицата трябва да го одобри с подпис, макар от 1707 г. британската монархия да не е упражнявала своето право на вето. Кралицата има различни държавнически функции, като например назначаването на министър-председател и разпускането на парламента, които са станали по-скоро символични. При извънредни случаи кралицата може да упражнява функцията на министър-председател.

Кралското семейство – Животът на кралицата протича почти незабелязано пред бурните драми на нейните близки. Нейната сестра принцеса Маргарет поиска да се омъжи за разведен мъж. Скандалите около Чарлз и Даяна не спряха и след развода им. През 1997г., когато принцесата на Уелс почина при нещастен случай, обществеността се настрои против кралското семейство. След този случай членовете на кралската фамилия се дистанцираха още повече от публична показност на скръб.

Засега остава отворен въпросът кой ще наследи британската корона? Дали ще я предаде на първородния си син Чарлз или на неговите синове?

Коментирай