Тя, звездата

Най-важно е семейството

19.06.2006г. / 11 36ч.
Аз жената
Най-важно е семейството

Мариела Каменова е от малцината специалисти у нас, които най-много се занимават с грипа и най-много разбират от него и лечението му. Същевременно се занимава с проблемите на отслабването, като ръководи националната програма XENICApitaL. Като продуктов мениджър в Рош България тя отговаря и за сайтовете Sprigripa.info и Otslabvane.com. Работата й е динамична, напрегната, но въпреки всичко Мариела Каменова успява да изглежда винаги добре и да дарява с чаровни усмивки хората около себе си.

За каква професия мечтаехте като дете?
Може и да не звучи интересно, но имах една единствена мечта и тя беше да стана лекар. За щастие се сбъдна.

Какви са Вашите професионални амбиции сега?
Щастлива съм, че медицинското образование, което имам ми помага изключително много да се развивам в сферата на маркетинга и рекламата на съвременни и иновативни лекарствени продукти, каквито са тези на Hoffmann - La Roche.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
Не. Трудно ми е само в моментите, когато заради служебни ангажименти не ми достига време за семейството ми. Но с времето се научих да се организирам по-добре и това се случва вече по-рядко. Иначе не съм се чувствала нито дискриминирана, нито улеснена от това, че съм жена. Работата си е работа и ако я вършиш добре, полът няма значение.

Занимавате се с темите отслабване и грип. Отговаряте за популяризирането на Tamiflu и Xenical. Как се приемат у нас постиженията на съвременната медицина и фармацевтика?
Мисля добре. Повечето българи биха се възползвали от всички новости, стига да могат да си ги позволят. Други дори и да могат, не смятат за нужно - въпрос на здравна култура.

Грамотни и грижовни ли са българите по отношение на своето здраве?
Не бих казала, че са особено грамотни и грижовни. Но за добро или лошо информационният поток и в тази сфера е огромен, така че малко по малко и в тази насока, макар и бавно има напредък.

Как преценявате рисковете от грип и птичи грип у нас? Застрашено ли е населението? Бихте ли дала конкретни съвети.
Рисковете за хората у нас не са по-големи, отколкото където и да било другаде. Съвети как да се предпазим месеци наред валяха от всички страни, така че няма много какво да се добави.
Хубавата новина в случая е, че има средство за лечение и профилактика на грипа. Но аз истински се надявам на хората да се налага да лекуват с Тамифлу само сезонните грипни заболявания, не и птичи грип.

За кое отделяте повече време - за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?
Полагам усилия да отдавам нужното време и на двете. Случва се понякога да ощетявам семейството си, но винаги се старая да се реванширам за проявеното от тях разбиране.

На какво искате да научите своите деца?
Имам син, който вече е на 16 години. Не спирам да му повтарям, че няма причина на този свят, която да оправдава лъжата. А от краткия си житейски опит той вече знае, че без постоянство и упоритост нищо не се постига.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да са целеустремени, да не спират да се развиват и да търсят нови полета за изява, но и да не забравят, че най-вече са майки и съпруги, и ако са поставени пред избора между кариера и семейство - да изберат второто. Няма по-важно нещо от семейството.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Имам много любими и цветове, и песни, обожавам портокалов сок. Вече успявам да се чувствам добре почти навсякъде, тъй като от години пътувам много - и служебно и с приятели, но любимото ми място е само едно - у дома.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Напоследък май нямам. Иначе за семейството и приятелите си всичко приготвям с огромно удоволствие и любов, дори да са само сандвичи.

Коментирай