Тя, звездата

Ключът към успеха е ...

08.03.2007г. / 09 22ч.
Вергиния Генова
Ключът към успеха е ...

Днес, в деня на жената Ви представяме това ексклузивно интервю с Модерната Българка! Забързана в ежедневието си, разкъсвана между семейство и работа, но все пак винаги усмихната – тя успя да отдели няколко минути от безценното си време и да сподели малко повече за себе си – Модерната Българка като жена, майка, съпруга ... и всичко друго, в което се превъплащава.

За каква професия мечтаехте като дете?
Спомням си, че мечтаех да съм балерина – красива и изящна, да пътувам много по света, да общувам с хора и да имам достатъчно пари, за да се чувствам свободна и независима. Радвам се, че отчасти всички тези мечти са реалност и сбъдват днешната ми мечта – да имам свой собствен, проспериращ бизнес.

Как протича един Ваш ден?
Динамично. Някои хора, живеят в заблуда, че когато имаш собствен бизнес може да се излежаваш по цял ден, но ако искаш да развиваш проспериращ бизнес, реалността е съвсем различна. Ставам много рано, правя лека гимнастика и вземам душ за разбуждане. Пия топла вода с мед и лимон и първото нещо, с което се захващам е да си проверя пощата. Преглеждам новините в нета, любимите сайтове и е време да обърна внимание на домашните. Обличане, закуска и всеки поема ежедневните задължения – училище, детска градина, работа. Моят ден, когато не съм в командировка, минава основно в срещи с клиенти и оперативки с моите мениджъри. Старая се обаче да си оставям време, в което да систематизирам нещата, да направя ретроспекция на миналото и да планирам бъдещето на фирмата. Използвам обедите за неформални срещи с бизнес партньори, ако няма такива хапвам плодове или салата в офиса.

За основните грижи като водене на децата на училище и т. н. ползвам услугите на детегледачка, а когато имам свободни часове, вземам децата и прекарваме време заедно навън. Вечер разбира се почти винаги има коктейли и други партита, на които основно се осъществяват голяма част от бизнес комуникациите, но според мен и с тях не трябва да се прекалява, защото в противен случай не остава никакво време за семейството, нито за сън – а това са важни неща, които ме държат във форма. Имам нужда да се наспя добре, както и да прекарвам време с любимите си хора – зареждащо е.

Как успявате да съчетавате работата и личния живот?
Вече ви споменах в общи линии как протича един мой ден. Като допълнение мога да кажа, че сме изградили страхотен екип, на когото мога да разчитам изцяло. Моите мениджъри са обучени да се справят добре във всякакви ситуации и със сегашните бързи комуникации мога да си позволя често да предприемам и лични пътувания, обикновено заедно със съпруга ми. Тогава мога да се отдам на любимото ми хоби – фотографията.

Какви качества са необходими, според Вас, за да бъде една жена успешна и в бизнеса и в личния си живот?
Според мен дисциплината е ключовият фактор за успешен бизнес. Добре е да си точен, честен и коректен, както и нестандартен и креативен. Това важи както за сферата на бизнеса, така и за личните взаимоотношения. Ако съм обещала на дъщеря си да отидем заедно, за да й изберем нова рокля, то значи, че това време ми е ангажирано и колкото и примамливо бизнес предложение да ми направят за тогава, винаги им отказвам, защото в живота е важно да следваш своите приоритети. Знаете, че времето е най-дефицитния ресурс в един бизнес, затова се стремя да ограничавам рутинните дейности до минимум. Например никога не пазарувам само заради самото пазаруване, за мен това е време да съм заедно със семейството, използвам го, например, за да уча децата си на първите практически уроци по икономика. Ако нямам време за пазаруване, предпочитам друг да го свърши вместо мен. Радвам се, че и в България пазаруването он-лайн се развива, изключително удобно е за хора като мен.

Как смятате, влизането на България в Европейския съюз оказва ли положително влияние върху българската икономика?
Разбира се. Светът отваря вратите си за нас и ние трябва да отворим вратите си за него. Това е голям шанс, защото можем да разширим пазарите си, да повишим оборотите и да разпространим влиянието си.

Смятам, че нашата фирма е достатъчно конкурентноспособна, така че да се наложи в бранша не само у нас. Ние, така или иначе от дълго време посещаваме международните борси и осъществяваме контакти с европейски партньори, затова влизането в ЕС не е стресиращо за нас, по-скоро е облекчение, имайки предвид ограниченията, които вече ги няма. Нашата марка вече ще бъде популярна не само у нас, но и в чужбина. Не е ли прекрасно това!

Какви грижи полагате за себе си?
Смятам, че полагам грижи както всяка друга жена. Важно е да се чувствам добре – когато се чувствам добре, аз и изглеждам добре. За мен е важно да нямам излишни килограми – има много предимства, най-важното е, че си здрав, а и изглеждаш секси. Поддържам фигурата си, основно като се стремя да ям здравословна храна и като спортувам. Както ви казах – добрият сън е един от моите малки трикове, за да изглеждам свежа и работоспособна. Предпочитам естествената козметика и когато имам време сърфирам из нета, за да открия по-добрата козметика за моя тип кожа. В момента мисля, че нямам нужда от хирургическа намеса, но в бъдеще смятам, че мога да си позволя да изглеждам добре, като използвам достиженията на медицината.

Влияете ли се от модата?
Когато човек може да си позволи да обикаля света, тогава може да си позволи и да диктува модата. За мен правилото е да нося това, което ми харесва, това, което ми отива и това, което ми дава тонус. Обичам да експериментирам. Харесва ми единият ден да се обличам примерно с нещо типично за Перу, а на другия да бъда в строг черен бизнес костюм. Това ме прави непредвидима – чисто женско предимство, което в случая работи и на бизнес фронта. Винаги съм с поне един ход напред пред конкуренцията, но така или иначе аз се състезавам единствено със себе си и със своите мечти. Но пък е хубаво да се забавляваш, когато работиш.

На какво искате да научите децата си?
Да бъдат отворени за новите предизвикателства, да са динамични и пробивни, така че да могат да се справят навсякъде и с всичко. Да бъдат организирани и дисциплинирани, да са смели да опитват и дори да не успеят от първия път никога да не се отказват.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да имат самочувствие и да се възползват от всички модерни нововъведения, за да облекчат живота си, да се поддържат жизнени и красиви на всяка възраст.

Любим цвят? Жълтият – казват, че не било задължително, да си луд, за да въртиш такъв бизнес, но определено помага. Парченце слънце и една усмивка – неща, без които не излизам, дори в лошо време.

Песен? Конкретна песен... може би всеки ден различна, но когато обикновено вечер остана насаме със себе си и имам да свърша нещо на компютъра, или да се поровя в интернет, обичам да слушам джаз. Е, разбира се, не само тогава – може да се каже, че с мъжа ми, колкото и да не можем без съвременната модерна техника, толкова и ценим природата. Направо сме си еколюбители, защото при наличието на толкова много неонови светлини ние предпочитаме романтичната атмосфера на свещите. Това са най-хубавите ни вечери заедно – джаз, свещи и ние двамата.

Вкус? Боровинки – не само, че са изключително полезни, но са и невероятно вкусни. Понеже съм любителка на натуралните удоволствия ги предпочитам току що откъснати, но признавам, че палачинки със сладко от боровинки е изкушение дори за мен.

Място? Всяко ново място, на което не съм била, ме привлича като магнит.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Зелена салата, с риба тон и много маслини.

Коментирай