Тя, звездата

За един по-чист свят

24.09.2007г. / 09 31ч.
Аз жената
За един по-чист свят

Надежда Савова е млада, симпатична и динамична - модерна жена!
Тя е лектор по Комуникации и Презентационни умения, Управление на времето и др. Завършила е Приложна лингвистика в Нов български университет, където и преподава от 2001 до 2004 г. Специализирала е Маркетинг и комуникации в Австрия, където е и работила към Федерална стопанска камара на Австрия иконсултантска фирма в областта на Маркетинга и комуникациите.
Специализации: Обучение на обучители – KPMGBarrentsGroup, НЛП практик –
Институт НЛП София и Москва. Говори свободно немски, английски и руски
език. На 33 години, има дъщеря. Ето едно интервю специално за
Az-jenata.bg, в което разкрива как балансира между семейство и успешна
кариера.

За каква професия мечтаехте като дете?
Мечтаех да стана зъболекар, след като една моя леля, която е стоматолог, ми подари пълен набор инструменти и то истински! Аз съответно правех опити да лекувам зъбите на всичките си кукли, тъй като никой от членовете на семейството ми не се доверяваше на медицинските ми умения ;)

Какви са професионалните ви амбиции днес?
Темата за комуникацията ме вълнува много, харесва ми да помагам на хората да развият презентационните си умения, да комуникират и преговарят добре и техните успехи ме карат да се чувствам полезна. Работя нещо, за което не съм си мечтала като дете, но което е изпълнено със смисъл и ме вдъхновява.

     Специалист сте в областта на презентационните умения. Доколко важно е да представяме добре идеите си, при различни ситуации?
Доброто презентиране е изключително важно. Това всъщност е нещо, което правим непрекъснато, дори и да не го осъзнаваме. Осъзнаването на този факт и подобряването на комуникативните умения, би довело до по-добри резултати за всеки. Като тук под презентиране не трябва само да се разбира излизането пред аудитория или работата с визуални средства и ползването на слайдове. По-скоро осъзнаване на факта, че хората са различни и възприемат по различен начин, така че да подходим индивидуално към всекиго и по този начин да представим или защитим успешно идеите си. Останалите ни оценяват според начина, по който комуникираме и ако не поднесем идеите си по подходящ начин, никой няма да ги чуе. А каква е ползата от гениалната идея, която остава скрита?

      Има ли българският бизнес добра представа за това колко важни са уменията ни да комуникираме по-добре и да се представяме по-добре?
Бизнесът все повече осъзнава необходимостта от добро представяне, както на продуктите на един конкурентен пазар и на все по-ориентирано към клиента поведение, така и като комуникация вътре в организацията и извън нея. Една успешна презентация на служител от дадена фирма би могла да води със себе си допълнителни ползи в дългосрочен план – увеличава имиджа и познаваемостта на фирмата, стимулира продажбите, подобрява връзките с клиентите.

      Преподавате на няколко места - какво Ви носи преподавателската работа и бихте ли я изоставила за сметка на консултантската?
Не мисля, че бих изоставила единия или другия тип ангажименти, защото те са взаимно допълващи се. Консултантската работа при мен е свързана с конкретни казуси от практиката, с разработване на стратегии за конкретни случаи, което обогатява преподавателската ми работа, която много обичам. Аз съм от преподавателите, които правят това, което преподават. На мнение съм, че добрият преподавател и консултант трябва да притежава освен стабилната теоретична подготовка и практически познания и умения по темата, която преподава. Ако аз самата не умея да презентирам, как бих могла да науча някого на това? Ако съм неточна или неорганизирана, как да ги убедя, че могат да се организират добре и да разполагат с времето си? Хората са достатъчно грамотни и разполагат с всички възможности да намерят теоретична информация за всяка интересуваща ги тема. Това, от което имат нужда е, тази информация да им бъде предадена синтезирано и практически насочено. Така че консултирането и преподаването при мен са здраво свързани и балансирани.

      Имате малка дъщеря - как съчетавате личните и професионални ангажименти и как намирате баланса между тях?
Всъщност лесно. Всичко е въпрос на организация. Може би звучи много прагматично, но аз умишлено изчаках със създаването на семейство до момента, в който съм постигнала нещо, изградила съм се като професионалист и вече мога да отделя на детето си времето, от което то има нужда и което заслужава. Децата имат нужда да прекарват много време с родителите си и никой не може да замести майката и бащата. А когато човек е независим, може добре да планира ангажиментите си, така че да му остава време за всичко. Естествено това не би било възможно без подкрепата и разбирането на партньора ми и всеотдайността на двете баби, които понякога поемат грижите за дъщеря ми. Да бъда родител е най-голямата отговорност, която съм поемала някога, но когато видя блестящите очички на дъщеря ми, всичко вече започва да има смисъл.

      Имала ли сте трудни моменти, произхождащи от това, че сте жена или напротив, това Ви помага в професионален план?
Не мога да се сетя за трудни моменти, дължащи се на това, че съм жена, по-скоро обратното. Темите, които преподавам, се удават сякаш повече на жени, може би защото обичаме да приказваме и непрекъснато водим преговори ;) Но ако оставим шегата на страна, това, което се търси от бизнеса и от клиентите е професионализъм. Дали професионалистът е жена или мъж, няма никакво значение в много от браншовете. Аз смятам, че винаги съм подхождала професионално към ангажиментите си и затова не съм изпадала в трудни ситуации, които после да оправдавам, видиш ли, не стана, защото не искат жена. В училище и в университета ни оценяват според количеството на информацията, която поднесем по време на изпита. Като възрастни ни оценяват първо по начина, по който сме я поднесли и ако той е бил добър – се вслушват в съдържанието и оценяват качеството му. Когато подготвим всичко професионално, успяваме, независимо от кой пол сме. Може би на част от жените все още им липсва увереността, че могат да постигнат това, което желаят и желанието да планират професионалния си път.

      Геройство ли е да си жена в днешно време?
За мен по-точната дума е предизвикателство. Аз не се смятам за по-голям герой от мъжете или другите жени около мен. Но е предизвикателство да живееш точно в това време, когато имаш много и различни възможности за развитие, когато имаш избор и огромно количество информация. Когато можеш да избереш да се отдадеш на семейството си или да правиш кариера, или и двете! Да работиш на един пазар, който тепърва се развива, а това дава невероятни възможности! Когато можеш да бъдеш всичко, което си пожелаеш ;)

      За какво мечтаете?
За един по-чист свят, в буквален и в преносен смисъл, който да обиколя; за къщичка в полите на някоя планина, с голяма градина, пълна с цветя, деца и кучета; и разбира се – за световен мир ;)

      Какво послание бихте отправили към българките? 
Да вярват в себе си, защото освен, че са най-красивите жени в света, са и много интелигентни и могат да постигнат всичко. Да търсят възможностите, защото само в сапунените сериали всичко се поднася на тепсия, в реалния живот трябва да бъдем активни и да не чакаме да ни се усмихне късметът, а да търсим своето място и да се борим за него.
 
      Любим цвят? - дъгата Песен?
Много са, например “I don’t want to miss a thing” на Аеросмит и Унгарски танц № 5 на Брамс Вкус? – кафе и карамел Място? – Страната и чужбина. В България – Триград, а като човек свързан с немскоговорящите култури – Лаксенбург край Виена и Залцбург, Австрия.

      Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Обичам бързите ястия, а тъй като съм частична вегетарианка (звучи странно, нали, но щом ям риба и млечни продукти не мога да се окачествя като истинска вегетарианка) моите приятели и семейството ми сами си готвят месото, а аз им правя любимата ми пъстърва във фолио (изчистена пъстърва се пълни с лимон, морковчета, червен лук, няколко капки зехтин, копър и други подправки, увива се в алуминиево фолио и се пече на фурна или скара) или картофени кюфтета (сварени и обелени картофи се смачкват, смесват се със сурово яйце, натрошено сирене, малко масло, подправки на вкус, малко чесън, след което сместа се оформя като кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в силно нагрято олио), в които скривам изненади (парченца кашкавал, маслини, гъбки, кисели краставички или каквото намеря).

* * *

Прочетете интервюто с Надежда Савова в Diploma.bg

Коментирай