Интимно

5 начина да контролирате гнева си

Нужно е, за да спасите връзката си

06.04.2018г. / 08 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Споровете, дори кавгите и караниците понякога са полезни за връзката, тъй като допринасят за изказване на иначе спотаени аргументи и проблеми. Хубаво е от време на време нещата между партньорите да повишават градуса си, но изпускането на гнева е вече крайна фаза, която вреди на връзката.

Контролирането на гнева е трудно и не всеки човек го умее. Някои хора избухват яростно, внезапно и много зловещо – толкова, че невинаги знаят какво говорят. В тези моменти рискът да нараните партньора си е огромен, още повече ако гневните изблици са ежедневие.

Съществуват 5 основни вида гняв

Как да се научите да контролирате гнева си до здравословните граници?

Поговорете за това какво знаете за гнева от детството си

Може да не си давате сметка, но формирането на характера и личността до голяма степен е кодирано в детството. Гневът, отношението към него, собственият стил на ядосване също се коренят някъде там в детството. Опитайте се да осъзнаете какво ви ядосва, какво сте изпитали за първи път, когато сте се ядосали и какво ви е ядосало.

Накарайте партньора си да говори за същите чувства. Използвайте момент, в който нещата между вас са добре и нямате поводи за ярост. Тогава ще сте най-искрени.

Определете вашите „спусъци“, които ви карат да избухвате

Бъдете честни със себе си. Това е най-важно от гледна точка на овладяване на гнева. Когато се самозалъгвате не си помагате, не помагате и на партньора си, нито пък на връзката.

Ключовият момент е да сте напълно наясно с нещата, които ви вбесяват. Важно е да проследите себе си – как реагирате, какво казвате. Преценете дали прекрачвате морални граници и какво можете да промените.

5 клопки, в които успешните двойки не падат

Измислете си фраза или ритуал, който да изпълнявате, когато усетите, че настъпва гневът

Психолозите съветват да си набележите някакъв свой полезен начин да контролирате гнева си. След като сте определили спусъците, които го предизвикват ще ви е по-лесно да знаете кога той ще настъпи. Преди да избухнете, изпълнете ритуала си или си кажете вълшебната фраза. Направете го пред партньора си без да се притеснявате. Така ще можете след това да обсъдите събитията и да вземете трезво решение.

Определете време, в което да се върнете и да поговорите

Полезно е да сдържите гнева си и да се оттеглите. Върнете се след като ви е разминало, размислили сте и сте готови за разговор.

Помислете си как бихте реагирали при конфликт, за да не се стига до изпускане на нервите

Важно е човек добре да познава себе си. Това му дава силата да реагира правилно, да насочва разговорите и споровете в желаната посока и най-важното – да действа градивно.

Коментирай