В голяма купа пресейте 4 чаши брашно, маята, захарта, солта. В тенджера на слаб огън разтопете маслото заедно с млякото. Разбърквайте, докато сместа се загрее и маслото се разтопи. Внимателно излейте 1/3 от сместа с млякото и маслото в купата с предварително разбитите яйца, така че да не се сготвят. Разбърквайте енергично. След това излейте сместа с яйцата в тенджерата при загретите мляко и масло. Разбърквайте все така енергично. Добавете лимоновите корички. След това излейте мокрите съставки в купата със сухите. Разбърквайте, докато се смесят и се получат груби едри трохи.

Започнете да добавяте още малко брашно, докато месите тестото върху набрашнен плот. Месете и добавяйте брашно, докато тестото стане достатъчно меко и еластично. След като започне да се тегли достатъчно добре или след около 10 минути месене, сложете го в намаслена купа и покрийте с фолио да почине и втаса. Ще отнеме 1 час. Прободете тестото с пръст, ако пропада, значи е добре втасало. Извадете го и го оставете да почине за още 10 минути.

Разделете тестото на две топки. Оформете ги в идеална кръгла форма, като ги търкаляте по плота. Върху набрашнена повърхност разточете топките. Намажете всеки лист тесто с конфитюра. Навийте го на руло. С двете рула оплетете плитка.

Прехвърлете козунака в намаслена и постлана с хартия форма за печене. Оставете да втаса отново за минимум 30 минути, докато отново удвои размера си. Намажете козунака с разбития белтък с малко вода. Смесете лимоновия сок и пудра захарта. Намажете глазурата щедро с четка. Печете в загрятата фурна за около 45-50 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Вижте още: