Пълнен шаран с орехи и стафиди за Никулден

Вкусен специалитет за празника

02.12.2017г. / 05 00ч.
Аз жената
1 шаран (около 800 г) 
3 големи глави лук, нарязани на едро
4-5 скилидки чесън на филийки 
150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода
200 г орехи
200 г гъби, нарязани на ситно 
4-5 с.л. доматено пюре 
1 ч.ч. вода 
олио 
девесил
дафинов лист
черен пипер
сол

1 шаран (около 800 г) 3 големи глави лук, нарязани на едро 4-5 скилидки чесън на филийки 150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода 200 г орехи 200 г гъби, нарязани на ситно 4-5 с.л. доматено пюре 1 ч.ч. вода олио девесил дафинов лист черен пипер сол

Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите.

След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.

Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

Снимка и рецепта: Анатолий Попов

Вижте още:

Коментирай