Писна ми

За учителите с неодобрение

01.12.2005г. / 05 29ч.
Аз жената
За учителите с неодобрение

Колкото и да говорят учителите за ниските си доходи – смятам че и тях не заслужават. За да искаш, първо трябва да дадеш. С какви очи се обръщат към всички нас и търсят подкрепа? Ако г-жа Такева има частно училище, ще плаща ли за несвършена работа или некачествено свършена.

Устремили сме се към ЕС, нека – е, тогава, мили ми учители, същата тактика ли ще прилагате? Далеч съм от мисълта, че заплатите са достатъчни за нормален живот, но има сектори в нашата икономика, където заплащането е много по-ниско. Защото труда на една медицинска сестра в интензивно отделение е много натоварен, екстремен и по някога решаващ човешкия живот. Не искам да коментирам лошите условия на работа – това вече е друга тема. Къде сте, учители от моите ученически години, за които и до ден днешен си спомням с умиление и любов? Но вие – вие не сте като тях!!!!

Темата за учителските и лекарските заплати е с начало тук.

Мнение на Мария Брандийска, 25 г., Пловдив: “Мисля, че учителите наистина ще бъдат по-мотивирани да извършват задълженията си, ако получават по-прилични заплати! Никак не е лесно да даваш всичко от себе си, за да обучаваш, възпитаваш, да помагаш и мотивираш и накрая да изнемогваш! Все пак учителите са ключов момент в изграждането на подрастващото общество! Но дали някой вече се замисля за това?”

Мнение на Росица Цанкова, 32 г., Велико Търново: “Най-ниската учителска заплата(т. е. за начинаещ учител без стаж) е 280 лева ... Останалите са от 340 нагоре. Това са заплати, които държавата осигурява. От тук нататък следват частни уроци, частни занимални ... и ред други начини за страничен доход. Скоро коментирахме, че само от уроците в една школа при 4-часов работен ден, някой си учител получава 400 лв възнаграждение. Питам аз при работно време от 8 часа на ден, кога е времето, когато този учител ходи да преподава в частното школо? Питам, защо класната ръководителка на дъщеря ми, която е втори клас, ми предлага “да й дам детето” си в частната занималня, защото иначе ще “погубим” потенциалът й ... И примери за сравнение, как еди-кое си дете миналата година не знаело буквите дори, но видите ли, като го дали родителите му на частна занималня (срещу 80 лв месечно), то едва ли не се превърна в гений... Питам защо за едни може да работят частно и държавно, а други не могат.... Питам, защо е необходимо децата ни да посещават държавни училища, но да се НАЛАГА да плащаме и за частни уроци, защото в училище нищо не научават. Защо плащаме данъци от които се отделя за тези учителски заплати, а децата ни си остават почти неграмотни... И къде е времето на тези учители, че не могат да научат децата ни на АБ в училище, а намират време за частни уроци. Когато им плащаме, тогава няма тенденциозно отношение... Но когато става въпрос за мижавата им заплатка от 340 лв, обръщат определено внимание на едни, а на други деца – НЕ!!!! Заплати да им се увеличават ли??????????? Против съм!!!! Струва ми се не само аз... Бих ги подкрепила, но при условие, че когато вземам детето си от занималнята в училище, няма да ми се налага да му помагам да ги дописва в къщи. Ще ги подкрепя, тогава, когато станат достойни и когато дадат адекватно образование и обучение на децата ни, докато са на държавна работа!”

Мнение на Гергана Георгиева, 37 г., Перник:“Към госпожа Цанова от Велико Търново: Уважаема госпожо, когато човек изказва мнение, би трябвало да се опре на достоверни факти. Аз съм учител с 15 год. стаж, обр. степен магистър и 4-ти клас квалификация./Ако Ви говори нещо/ Моята заплата в момента е 248 лв. Не смятам, че е редно и коректно Вие да определяте и пресмятате на кой колко му е нужно. Няма професия, в която хората да са еднакви. И това, че вашата учителка Ви притиска с частна занималня не означава, че непременно цялата гилдия трябва да понесе негативите. Все още има и то много учители, които не спират да раздават себе си на децата. Аз работя в малко село, където хората едва купуват хляба. За частни уроци и пари не са и чували. Кой Ви дава право Вие да ми определяте колко да взимам и да преценявате колко труд полагам. Крайно време е всички, които плюете срещу нас да разберете, че София или Варна не са България, има много учители-будители, които мизерстват по села и паланки, работят при ужасни условия и наистина се раздават за своите ученици. Не ругайте учителя, той ви е научил да пишете тези редове. А Вас госпожо, задочно бих поканила един ден в училището на дъщеря ви, издръжте на шума, напрежението, натиска от родители и тогава давайте съвети!”

Мнение на Радослава Добрева, 28 г., София: “Искам да попитам г-жа Цанкова (Мнение на Росица Цанкова, 32 г., Велико Търново: “Най-ниската учителска заплата (т. е. за начинаещ учител без стаж) е 280 лева ... Останалите са от 340 нагоре. Това са заплати, които държавата осигурява.) ЗАЩО ПИШЕ ГЛУПОСТИ БЕЗ ДА Е ЗАПОЗНАТА? Няма такива учителски заплати! Нека изразяваме компетентни мнения, след като се запознаем с подробности по темата, която ще коментираме, а после да плюем....! И още нещо много важно: Нямаме право да слагаме ВСИЧКИ учители в общ кюп! Да, има такива, които предпочитат да обучават частно, но НЕ ВСИЧКИ! Освен това – учителите не се борят само за повишаване на собствените си заплати, а и ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ!!!!!!! Знаете ли днес кои стават учители, госпожо Цанкова? – > Тези, които не са приети в други специалности. Или “по-глупавите”. Защото “по- умните” се “натискат” за специалности, които на по-късен етап ще им носят добри доходи – пример: юристи. Ако сега се вдигнат заплатите на учителите, примерно на 1000 лева (знам че е невъзможно – но хипотетично :) да приемем), обещавам Ви, че още през следващата година ще има бум на кандидат-студенти за педагогическите науки. Нали? И така университетите ще приемат тези, които са с най-висок бал, тоест – ще вдигнат летвата, след 5 години ще имаме вече високо квалифицирани, умни и надявам се амбициозни кадри... Нали? Не мислете като оФце или коне с капаци – когато изразявате мнение – обмислете хубаво всички аспекти. Иначе изглежда глупаво! От мен всичко най-добро!”

Мнение на Нели Борисова, 41 г., Перник: “В нашата държава с честен труд не се забогатява. Това е повече от ясно. Нека учителите да получат увеличение на заплатите, но да преподават така, че да няма нужда от частни уроци. Тези, които дават частни уроци в училище преподават през пръсти, за да са принудени родителите да плащат за частни уроци. Пример: В нашия град има такъв случай – учителка преподава по математика в горните класове. За да имат децата 6 при нея, ходят на частни уроци в дома й. Но тя води и курсове за кандидатстуденти и е казано на същите деца, че трябва и там да ходят, за да им е сигурно влизането във ВУЗ. Е какво ще кажете за тази учителка-ударничка? Аз не искам на детето ми така да се преподава. Да изчезнат частните уроци и тогава да им увеличат заплатите. Ако искат да предават частно – да бъдат така добри да напуснат държавното училище.”

Мнение на Иванка Стоянова, 36 г., Тетевен: “Уважаема госпожо Цанкова, не знам на какво се дължи това ваше отношение към учителите, но моето мнение е, че първо трябва да си възпитате децата в къщи, а тогава да искате от учителите. Защото първите 7 години на децата са най-важни, а те вече се пренебрегват от родителите и си мислят, че учителите им е това работата. Когато седнеш на учителския стол и разбереш какво е отношението на учениците, тогава ще разберете дали са малко парите или много.”

Мнение на Весела Василева, 27 г., София: “Аз съм млад преподавател и с огромно отвращение чета мнението на дамите по-горе! Първо, бих попитала: “Защо, когато имате оплакване към определен учител, не се обърнете с молба за съдействие към институциите, които следят нашата работа?“Второ, бих Ви казала: “Не може с лека ръка да слагате всички под един похлупак!“И трето, но може би и най-важно: “Мили родители, замислете се, как говорите пред детето си за учителите!!! И си дайте сметка, че докато няма силна връзка между учител и родител, страдат само децата, защото губим контрола!” Аз влизам в клас при децата и съм щастлива, че общувам точно с тях! Не съм съгласна обаче да се плюе по този начин върху хора, раздавали сили и любов през цялата си практика!!! ГРОЗНО Е И НЕКОРЕКТНО! ЖАЛКО ЗА НАШЕТО ОБЩЕСТВО! ВСЕ ПАК, НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ГРИЖИМ И ОБУЧАВАМЕ ВАШИТЕ ДЕЦА!”

Мнение на Ирена Т., 30 г.: “Не смятам, че учителите за да бъдат такива не са приети в други специалности или са глупави, както казва Радослава Добрева от София, а според мен са децата на по-бедни хора. Става ли учител дете на юрист? Не! Става юрист, защото родителите имат пари да платят образованието му. Като учителите са глупави, дали хората ще си дават децата при тях за да бъдат ограмотени? Всеки млад учител е несигурен, но с течение на времето се усъвършенства. Аз също съм учителка от 8 години, също съм имала големи трудности в самото начало, но сега хората ме срещат по улицата и ми благодарят за това, което съм направила за децата им.”

Мнение на Милена Иванова, 39г.: Голяма гавра!! “Разделяй и владей”- този римски принцип като че ли е писан за българите! Отчита си дейността министерството и оставя бедняците да се изпохапят като кучета. Едва ли тези 76 или 20 лв ще увеличат богатството на бедния даскал – ще бъде като буря в чаша вода. Поздравления за Директорите, които ще разпределят по равно парите!!!!!!!!!!!

Коментар: В края на май месец присъствах на открит урок. На този открит урок от 28 деца биде работено с 5 деца. Предлагам на учителите по математика сами да пресметнат. При 1400 лв. нетна заплата на учител на месец и 5 от 28 деца усвоили материала какво трябва да бъде месечното нетно възнаграждение на тези учители? Отг. 250 лв.
Илиана Пенева, 31 г.

Коментар: Къде е ролята на родителите във възпитателния процес! Всички ли мислят, че учителите са виновни за неуспеха на някои подрастващи?! Казвам “някои”, защото има доста умни деца, но те отиват на училище с ясната идея, че там се учи! И което е най-важното успяват да се реализират. Желание и труд от страна на децата трябва да има, а не да прехвърляте топката на учителите! Вгледайте се първо в собствените си деца и се замислете къде са вашите грешки във възпитанието им. Може и да успеете да прогледнете:)))!!!
Светлана Костадинова, 31 г.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 11 години )
Учителския труд не се цени в България, защото тук нищо не се цени. А че се носи отговорност за възпитание, обучение, здраве има ли значение? И не е ли цинично да се сравнява учителската заплата с на мед. сестри? Трудът тук не може да се сравнява, отговорност носи лекарят и заплатите на сестрите са по- високи от на учителя. От и много пенсии са по- високи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Не мога да разбера защо винаги се посочват като пример отрицателните хора в една професия.Аз съм бивш учител и много ми се иска да работя с деца,но уви-системата ме изхвърли защото няма достатъчно деца.Мисля,че би трябвало да даваме за пример и помним стойностните професионалисти-че то кариеристи има във всички професии!!!Наистина нека не обобщаваме,а да пишем за най-доброто което виждаме.И без това всички новини имат за цел да ни настроят отрицателно напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
petia ( преди 11 години )
учителките в селските дг работят с по 7-8 деца ,дори някои път и по малко , а взимат по 450-500 лв заплата за 6 часа работа .директорките взимат по 700 ,и са само директор без група ,за общо 35-40 деца персонала е 10 -15 човека,да не говорим как си вършат работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 6 rate down comment
Филипа ( преди 11 години )
Аз съм съгласна със всички вас, но нека помислим: Децата ни пребивават в училище от 5 до 9 часа. Те са будни по средно 13 часа. Детето ми е усвоило мимики и жестове от своята учителка, а не от мен.Питам се за възпитанието на децата ни в училищна възраст, кой има най-голямо влияние?Казвате, че учителите също са хора. Разбира се че е така, но и родителите са хора.Исках детето ми да уважава своите учители така както аз все още си спомням с носталгия и богоговеене своите учители. Но какъв шок.Влизаш в класната стая и срещаш хора набодобяващи *** американски анимационни филмчета, където главният герой вместо очи има символ за $. Оценяват ти колата, къщата и дрехите. Според оценката детето ти стой на определен чин. По богатичките според преценката са на последните чинове. Те вдигат ръка и им се казва да я свалят.На първите чинове са седнали децата на колежките, приятелките и от кумува срама някое дребничко. Работи се с тези от първите чинове, а децата на колежките пишат самостоятелните си работи докато ги напишат - може час два и голямото междучасие. Ние всички сме наясно със случващото се и когато споменем на "госпожата", че прекалява тя ни убеждава че децата послъгвали.Колко още ще търпим да учим децата си вкъщи, на часни уроци и по всякакви възможни начини. Да продължаваме да ги водим на училище за да си получават някакви хора заплатите там.След като българското училище вече е бизнес на учителската мафия. Нека оценим удовлетвореността на клиентите на българското училище, защото това сме ние българските родители.Питам как един начален учител ще оценява работата си и на всичкото отгоре ще дава характеристика на детето ми. Та той неможе да задържи вниманието на децата в час. Защо учителите в началното училище плюят тези в подготвителна група, защо учителите в основното училище не се доволни от началните учители.Успокоява ме, мисълта че бъдещите ученици на тази "госпожа", която малтретира психически детето ми ще са деца на нейни ученици. Това ще бъде страшно те ще умеят нейните техники за гавра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 11 години )
Решила съм си проблемите в училище.Ще попитате как?Отговарям ви веднага. Въведох правила:1. Детето ми не яде в час. Независимо, че детето на колежката на госпожата яде.2. На датите написани в правилника на училището детето ми е с униформа. Независимо, че само две са с униформа.3. Детето ми не вдига ръка в час, тогава се изявяват децата на приятели и колеги на госпожата. Моето дете е подготвено винаги, защото не е ясно кога ще искат да го хванат по бели ***.4. Детето ми носи в училище нещата за хвърляне за да не подтиска госпожата, децата на нейните приятели и колеги.и много други правила в този стил.Обяснението, което давам за тази несправедливост е че децата на колежките и приятелите на госпожата ще напуснат училище рано или късно и живота ще им покаже, че ги няма в зара.Това става видно и сега. Учениците с добър успех в класа ни имат много по високи резултати на общински, обласни и национални състезания.Мерките, които предприе госпожата за да не става видно това е че вече не информира за състезания като слабо ограничи посещаемостта от учениците в класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
Неси ( преди 11 години )
Може би вече досаждам с коментарите си, но виждам, че има много заблудени хора. Коментара ми не е ориентиран към конкретен човек, искам да го уточня! Провокиран е от мнението, изразено по-долу! : ) Мили хора, не забравяйте, че и учителите са като вас! И те са хора със семейства, и те са хора с лични разходи, и те са хора със свои проблеми и свой живот. Изказвания, като това `` Парите не са мотив за един истински учител`` , толкова много ме изумяват! Истинските учители, с призвание, също имат живот! На тях също им се иска да могат да осигурят на себе си и на своите деца добър и спокоен живот! На тях също им се иска да успяват да поддържат един нормален стандарт за близките си! Тези изказвания ми звучат така- `` Учителите са хора, нямащи право на свой собствен живот, нямащи право да поддържат нормален стандарт за своето семейство. Те трябва да си вършат работата, независимо от условията, защото са преди всичко учители, а не ХОРА``. Това ли имате предвид? И защо винаги се коментира работното време по този начин `` 4 часа`` ? Еми, не са 4 часа, това го няма никъде! Не твърдя, че познавам всички учители, това е невъзможно и би било смешно, но не познавам нито един, който да работи 4 часа... Не познавам този случай, разбира се, но, за да знаете какво се прави по време на час, трябва или да сте един от учениците, или да сте въпросната учителка... След като сте толкова запознат/а със случая! Както и да е... Въпросът е, че работата на учителите не се изчерпва със свършването на учебния час. Има нужда от сериозна подготовка за всеки един урок, има документации и пр. Но спирам до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 6 rate down comment
My student ( преди 11 години )
Парите не са мотив за един истински учител. Ако си имаш призвание няма значение-просто си вършиш работата. Де мотивацията сред учителите идва от това, че учителите със стаж взимат наистина добри заплати и не вършат, а младите работят със сърце да жълти стотинки. В едно селско ромско училище главната учителка взима 800 лева заплата. Децата стоят постоянно на двора, а тя казва че не може да се справи. В класа цари пълна неграмотност. Вместо да учат по цял ден гледат анимация на компютъра. Защото със заплата от 800 лева жената си е позволила да има и лаптоп. Работи 4 часа и взима 800 лева - това и през комунизма не е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Неси ( преди 11 години )
По въпроса за частните уроци. Имах една съученичка, която в училище не внимаваше, правеше се на интересна пред всички, когато не беше на училище гледаше телевизия или излизаше навън с приятелки и никога не сядаше да учи, дори за 5 мин. И това го знам от нея! Когато наближиха матурите, тя реши, че трябва да ходи на уроци по география, въпреки че единственото, което трябваше да направи, беше да седне да си прочете уроците. Други мои съученици ходеха на уроци по български език и литература, а в училище, по време на часовете, си приказваха или дори не влизаха, за да ходят на фитнес. Няма смисъл да говоря за по-малките, които също използваха времето в училище, за да обикалят кафетата и от време на време влизаха в час, за да послушат музика на телефоните си... Мисълта ми е, че масово момичетата и момчетата искат да посещават уроци заради каприз, а извинението за този каприз обикновено е, че учителят не си върши работата и не преподава както трябва. Разбира се, че няма да признаят, че не отварят учебниците и не слушат в час... Имам познати, които дори измолиха родителите си да ги прадят на уроци по френски език, а пропускаха повечето часове, понеже не им се ходеше и не им се пишеха домашните работи, нищо че родителите им си хвърляха парите, като си мислеха, че има за какво... Не ме разбирайте погрешно, има много учители, които не си вършат работата, ама хич! Имам примери и за такива. Но на никого не му е приятно да се спряга редом до безсъвестни хора! Навсякъде ги има, във всяка сфера! Просто хората трябва да се научат да си търсят правата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 0 rate down comment
Неси ( преди 11 години )
Госпожо, май и Вие не сте получили достатъчно добро образование.Ще цитирам само тази грешка: не се пише `` ас `` , а се пише `` аз `` ! Писна ми от елементарни грешки! Научете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 10 rate down comment
daniela ( преди 11 години )
as sam roditel na hestoklasni4ka i sam strahno razo4arovana ot y4ilihteto v koeto y4i dahterqmi i ne mislq 4e si zaslyjavat zaplatite koito vzimat spored men ne trqbva da vzimat nikakvi zaplati. predi vreme predlojixa zakon po znanieto na decata da opredelqt zaplatite im ako behe stanalo htqxa da si xodqt bez zaplata togava htqx da gi vidq kakvo hte pravqt i kakvi pritencii hte imat ne moje deteto ti da hodi na y4ilihte i da vzima 4asni yroci zahtoto ot y4ilihteto ne poly4ava znanie. ne mislq 4e zaslyjavat dori i tova koeto vzima v
отговор Сигнализирай за неуместен коментар