Писна ми

Да защитим Камчийски пясъци

11.12.2006г. / 23 39ч.
Аз жената
Да защитим Камчийски пясъци

Защитена местност “Камчийски пясъци” включва най-големия черноморски пясъчен плаж в България. Тя опазва уникално съчетание от дюни и лонгозни гори. Значението й е признато както с националния й статут на защитена местност, така и с включването й заедно с резервата “Камчия” в Европейската екологична мрежа Натура 2000 и предложението за обявяване за обект под защита на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони със световно значение.

С Решение № 164 на Общинския съвет гр. Долни чифлик (протокол № 10/06.07.2004 г.) се приема подробен устройствен план на Курортен комплекс “Шкорпиловци”. Той предвижда застрояване в границите на Защитена местност Камчийски пясъци в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за защитените територии (ЗЗТ).

През месец април 2005 година НС прие изменение на Закона за държавната собственост с който прие определение на термина крайбрежна плажна ивица в която включи само плажовете в границите на населените места.

На 5.07.2005 г. тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), воден от члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Андрей Икономов издава решение по дело на община Долен Чифлик. Общината обжалва заповед на областния управител на Варна срещу акт за частна общинска собственост върху имот 150 от землището на Ново Оряхово. Областният управител се позовава на АИДС 407/23.10.1998 г. като крайбрежна плажна ивица. Тричленният състав взима решение в полза на областния управител на Варна.

С Решение N 568 от 17 юни 2005 г. на предишното правителство от площта на морските плажове в България са изключени 1500 декара (имоти с акт за изключителна държавна собственост 407/23.10.1998 и 409/27.10.1998) от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Ново Оряхово. Част от тази територия попада в границите на Защитена местност Камчийски пясъци. В същото решение Министерски съвет разпорежда собствеността върху тези земи да се прекатегоризира от изключителна държавна собственост в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии и Конституцията на Република България, определящи публичният характер на собствеността на държавата в крайбрежната плажна ивица и в защитените територии.

Областният управител на Варна издава акт с номер 5828/06.07.2005 г. Така крайбрежните пясъци от имот 999 в масив 0 от землището на Шкорпиловци се превръщат в земеделска земя (пасище X категория) и стават частна държавна собственост. С акт с номер 5829/06.07.2005 г. имот 010 от землището на Ново Оряхово 565,023 декара се превръща от имот изключителна държавна собственост (крайбрежна плажна ивица и защитена местност) в частна държавна собственост (пасище).

На 10.03.2006 г. се сключва договор за замяна на недвижим имот РД 51-930 между министъра на земеделието и горите и “Рийс интернешънъл” ЕАД. Срещу 407 декара от горепосочените “пасища” са заменени 31 имота земеделски земи в общините Видин, Брегово и Макреш с обща площ 650 декара. Четиристотинте декара на първа линия на плажа в Шкорпиловци са оценени на 55 673 лева, а нивите във Видинско на 415 340 лева.

На 13.03.2006 г. община Долен Чифлик завежда дело (2289/2006) във ВАС срещу заповед на областен управител Варна за обезсилване на АЧОС 857/22.06.2004 г. на имот 010 от землището на Ново Оряхово с площ от 565 декара. Имотът е част от защитена местност Камчийски пясъци и е крайбрежна плажна ивица. Областният управител се позовава на издадени актове за изключителна държавна собственост 407/23.10.1998 и за частна държавна собственост 5829/06.07.2005 г. Третото заседание по делото е насрочено за 30.01.2007 г.

На 30.03.2006 г. Рийс интернешънъл ЕАД оспорва пред Върховния административен съд (дело 3035/2006г) заповедта за обявяване на защитена местност “Камчийски пясъци”, защото я счита за неясна. Вероятно природозащитният режим пречи на бизнес намеренията на фирмата.

На 12.06.2006 г. тричленен състав на ВАС, воден от члена на ВСС Андрей Икономов, позовавайки се на несъществуващи законови текстове, не взима решение в полза на “Рийс интернешънъл” ЕАД, но изтъква аргументи, които заплашват статута на още над 250 защитени природни обекти в цялата страна. В предвидения срок Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) обжалват решението на съда.

На 2.11.2006 г. петчленен състав на ВАС, председателстван от Константин Пенчев, потвърди решението на тричленния състав, като изтъкна, че “недостатъчното индивидуализиране на територията на м. "Камчийски пясъци" (липса на ясна южна граница на защитения обект) води до нищожността на административния акт поради липса на "годен обект" – предмет на властническото волеизявление”. В мотивите си съдът се позова на експертизата на вещи лица, която показва “невъзможност да бъде посочена на място южната граница на защитената местност.”

Вещите лица обаче не могат да направят такъв извод по простата причина, че не са били на място, а посочената южна граница е по-малко от 2 % от общата граница на защитената местност. Съдебният състав не взима под внимание факта, че “Рийс интернешънъл” ЕАД е придобила като собственост крайбрежна плажна ивица в землището на Шкорпиловци, а заповедта за обявяване на защитената местност включва землището само на Старо Оряхово (впоследствие разделено между Старо и Ново Оряхово).

През август и септември 2006 г. неправителствени организации информираха Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите, главния прокурор и Висшия съдебен съвет за извършените нарушения и бе поискано те да вземат отношение в рамките на тяхната компетентност, да преразгледат взетите решения или да разпоредят проверки по случая.

Впоследствие Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите обжалваха решението на тричленен състав на ВАС. За съжаление до момента с изключение на това дело и решението за проверка на Прокуратурата на Р България нито една институция не е взела необходимото отношение по случая. Междувременно Висшият съдебен съвет реагира неадекватно, без да се опита да изпълни законовите си задължения.

На 20.10.2006 г. всички институции бяха сезирани отново от неправителствени организации и бе поискана тяхната спешна реакция. На писмата и факсовете на неправителствените организации нямаше реакция.

Всички посочени индивидуални и общи административни актове, нарушаващи Конституцията на Република България, Закона за защитените територии, Закона за околната среда, Закона за устройство на територията и Закона за държавната собственост продължават да съществуват.

Искания на неправителствените организации във връзка със случая “Камчийски пясъци

1. Към Министерство на околната среда и водите
Министърът на околната среда и водите да издаде заповед за спиране на дейности на територията на защитена зона Камчия, с код BG0000116, както му позволява Закона за биоразнообразието.
Министърът на околната среда и водите да обяви наново защитената местност, като предложение за това ще бъде внесено официално от името на НПО.

2. Към Министерски съвет
Министерски съвет да отмени Решение № 568 на Министерски съвет от 17 юни 2005 г., с което собствеността върху тези земи се прекатегоризира от изключителна държавна в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии и Конституцията на Република България, определящи публичния характер на собствеността на държавата в крайбрежната плажна ивица и в защитените територии.
Да прекрати замените на държавна собственост на територията на защитената местност.

3. Към Народното събрание
Да приеме Закон, с който се препотвърждава обявяването на защитени територии, които не са изключителна държавна собственост. Такива са природните паркове, защитени местности и природните забележителности.

4. Молба към Омбудсмана на Република България
Като единствен орган, който до момента не се е произнасял по случая и може да санкционира Конституционния съд, да се обърне към тях с искане да се отмени параграф 2а на Закона за държавната собственост, който гласи: § “2а. (Нов – ДВ, бр. 32 от 2005 г.) "Крайбрежна плажна ивица" по смисъла на този закон е част от брега, представляваща естествено или изкуствено обособена територия, покрита с пясък, чакъл или други седиментни и/или скални образувания, с начин на трайно ползване за рекреационни цели.”

В нито един закон не фигурира начин на трайно ползване “за рекреационни цели”, поради което този текст обезсмисля защитата на плажната ивица, даден от Конституцията като изключителна държавна собственост. За това текстът е антиконституционен. Необходимо е Омбудсманът да сезира Конституционния съд за отмяна на този параграф.

5. Искане към Рийс Интернешънъл ЕАД или неговите собственици от Raiffeisen Centrobank AG
Да върнат собствеността върху крайморската плажна ивица в Шкорпиловци на държавата.

Коментирай