Меню

Пухкав кекс с лимончело

28 септември 2025 | 06:30 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Пухкав кекс с лимончело
70 мин.

  • Порции: 8-10

Обичате ли така известния италиански ликьор лимончело? Днес споделяме една рецепта за пухкав кекс, в която може да добавите от него. 

Продукти
Приготвяне
  1. В купа смесете пресятото брашно, бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
  2. В отделна купа с миксер разбийте маслото и захарта, докато сместа стане много светла и пухкава. 
  3. Продължете да разбивате маслото, като добавяте яйцата, едно по едно.
  4. Добавете ⅓ от сместа с брашното и разбъркайте на ниска скорост. 
  5. Добавете ½ от заквасената сметана и разбийте. Повторете тези стъпки, като завършите с брашното. 
  6. Добавете лимончелото и лимоновата кора. 
  7. Разбъркайте, докато сместа стане гладка.
  8. Изсипете тестото в подготвената форма за кекс, намазнена с хартия за печене. 
  9. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути или до готовност. 
  10. Докато кексът се пече, сложете на котлона малка тенджера. 
  11. Сипете водата и захарта. 
  12. Трябва да къкри няколко минути, докато се получи леко гъст сироп. 
  13. Махнете го от котлона и сипете на лимончелото. 
  14. Готовият кекс се оставя да се охлади 10 минути, след което се намазва обилно с глазурата и се оставя да изстине напълно. 
  15. Поръсете леко с пудра захар преди сервирането. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай