Играй, учи и се забавлявай

Как да отгледаме независими деца?

Какво е нужно да им позволявате да правят сами от малки

13.07.2019г. / 08 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да възпитате у децата си отговорност, способност за взимане на самостоятелни решения и за да ги направите по-оправни в живота, трябва да им позволявате да правят някои неща сами.

Независимо дали ви се струва, че са още малки е важно да пречупите родителското си притеснение и стремеж винаги да сте покрай детето, за да се научи да се оправя само. Важно е за неговото бъдеще.

Кои са нещата, които трябва да оставите децата да правят сами?

Да се грижат за домашните любимци

Почти няма дете, което да не е извадило душата на родителите си да му вземат домашен любимец. Независимо какво животно сте взели, трябва да сте сключили предварителен договор с детето, че то ще се грижи за него. Хем е възпитателно, хем учи детето на отговорност. Така то ще разбере, че когато искаш нещо в живота, трябва да положиш усилия.

Да помагат за братчетата и сестрите си

За да намалите риска от възникване на ревност към по-малките деца, за които в момента усилено се грижите, въвлечете и по-големите си деца в грижите. Нека си играят с малките деца, нека помагат в преобличането, храненето, приспиването. Така позволявате на голямото дете да стане част от процеса и да се чувства така, сякаш има съществена роля в него.

Да сгъва прането

Домакинската работа не трябва да е непозната за децата. От малки трябва да свикват на подреденост и внимание към дрехите си, защото те са основна част от външния им вид. Освен това, помагането в сгъването на дрехите помага на малките деца да се научат да сортират по цветове, да броят (когато сгъват чорапите си, например), да различават формите на дрехите и да ги съчетават.

Да помагат в кухнята

Давайте на децата да се включват в работата в кухнята, защото няма да се научат да чакат наготово храната си. Независимите деца, които знаят, че да имаш храна на масата си означава да си положил усилия за нея преди това, порастват отговорни и оправни.

Да пазаруват с вас

По-малките деца пазаруват с родителите си, по-големите могат спокойно да бъдат изпратени да свършат тази работа сами след като сте ги инструктирали.

Когато пазарувате заедно с детето си, винаги искайте мнението му, молете го да търси някакви продукти, които ви трябват, дайте му списък, който да следва, за да ви помогне.

Нека само да събира дрехите си за пране

Когато детето стане на 4-5 годинки, то вече би трябвало да е напълно подготвено да преценява кои негови дрехи са мръсни и кои не. Давайте му за задача да сортира и да предложи дрехи за пералнята. Така ще се научи и кои цветове и тъкани не могат да се перат заедно, кои материи изискват различни начини за обработка. Всичко това ще му е от полза през целия живот.

Свързани статии

Нека избира само облеклото си за деня

За да възпитате чувство за вкус у детето, оставяйте го да избира само дрехите си сутрин преди да отиде на детска градина или на училище. Това е метод, чрез който можете да провокирате детето да взима решения, да съчетава дрехи цветово и стилово и най-вече да знае кое облекло е подходящо за различните случаи.

Да си намери работа

По-големите деца и тийнейджърите искат да са независими. За да се научат наистина на това е важно да разберат най-вече, че независимостта означава да положиш труд за нея, а не да молиш родителите си за пари и помощ. Ето защо, ако детето иска да работи, не го спирайте, поне за лятото.

Нека решават проблемите си сами

Като родител най-вероятно ви се иска винаги да решите проблемите на децата си вместо тях, за да ги предпазите от разочарования. Това е напълно нормално и ако няма друг начин, ваш дълг е да помогнете, разбира се.

Но във всеки друг случай, в който смятате, че детето би могло да се оправи само е задължително да го оставите да се опита. Дайте му насоки, дайте му съвет, споделете свой сходен опит в подобна ситуация, но го оставете само да вземе решенията как да излезе от проблема.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време