Родени за родители

Как да подготвите детето си за появата на нов член в семейството?

Използвайте език, подходящ за възрастта му 

03.11.2023г. / 13 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Появата на нов член в семейството ви със сигурност е една от най-радостните новини, при това не само за вас, но и за вашите близки. Но ако вече имате едно или повече деца, може би се чудите как те ще я приемат. В следващите редове ви предлагаме няколко съвета как да поднесете щастливата новина по най-добрия възможен начин и да подготвите психически детето (или децата си) за това, което ще последва. И така: 

Не избързвайте да споделяте новината

Повечето експерти препоръчват да изчакате, докато бременността ви е добре установена – тоест някъде след първия триместър. Тогава рискът от спонтанен аборт намалява. Ако трябва да обясните защо ви се гади или сте уморени, преди да сте готови да обявите бременността, добре е просто да кажете на детето си, че сте уморени или не се чувствате добре. Във всеки случай е по-добре да не приписвате симптомите си на бременността, така че детето ви да не обвинява новороденото, че мама се чувства зле или не може да играе с него. Също така е добра идея да изчакате, докато започнете да имате малко коремче. На вашето дете може да му е трудно да си представи, че вътре във вас расте бебе, ако тялото ви все още изглежда по същия начин.

Свързани статии

Подгответе детето (или децата) си отрано 

Няколко седмици преди да решите да споделите за бременността, започнете да подготвяте детето си. Можете да започнете да четете подходящи детски книги, в които се говори за появата на нов член на семейството. Имайте предвид, че децата обичат да слушат какви са били родителите им, когато са били малки. Можете да споделите как сте се чувствали, когато сте разбрали за появата на вашите братя или сестри. Като например: „Когато братчето ми дойде у дома беше толкова беззащитно и малко. Не знаех какво да правя и много се притеснявах, но след това се радвах, защото имах с кого да си играя“. Ако трябва да обясните кога точно ще се появи бебето, добра идея е да не говорите с конкретни дати, а по-скоро да обвържете появата на бебето със събитие („преди рождения ти ден“, „малко след Коледа“) или пък конкретен сезон („През пролетта ще се появи нашето бебе“). 

Свързани статии

Съобщете новината по забавен начин 

Това е важен момент за вашето дете и въпреки че не можете да предвидите реакцията му, можете да направите съобщението забавно и специално. Опитайте да подготвите изненадата, като дадете на детето си нещо, което да го ориентира каква може да бъде новината, която ще съобщите. Не забравяйте, когато съобщавате благата вест да бъдете в добро настроение. Уверете детето си, че неговата роля е от голяма важност и че се надявате тя/ той да бъдат прекрасни сестра/ брат.

Свързани статии

Говорете кратко и ясно 

Бъдете максимално ясни, когато съобщавате новината на детето си: „Ще имаме бебе. Има бебе в корема на мама.“ Ако децата имат въпроси, отговорете им честно, като използвате език, подходящ за възрастта им. Ако детето ви попита: „Как бебето влезе в корема на мама?“, кажете нещо от сорта на: „Мама и татко бяха заедно, за да си направят бебе. Сега бебето расте в утробата на мама и когато то е готово за това, ще се появи.“

Какво да направите, ако детето ви не приема новините добре? 

Имайте предвид, че за вашето дете може да бъде много объркващо да разбере, че ще става по-голям брат или сестра. Ако реагира с крясъци, викове или плач, оставете го да излее емоциите си. Уверете го, че е напълно нормално да реагира по този начин. Това, за което трябва да следите е свързано с промени в навиците на вашето дете. Такива могат да бъдат: смущения в графика на съня или загуба на апетит. Тези признаци може да означават, че то се нуждае от малко допълнителна подкрепа от вас. Ако пък не успявате да се справите със ситуацията, можете да потърсите специализирана помощ от терапевт. 

Коментирай