Бързи срещи“ – Speed dating – знаем ги от филмите, вече прохождат и у нас. В четвъртък, 27 октомври, в централно столично кафе се състояха 5-минутни срещи за запознаване, организирани от сайта за запознанства Aha.bg.

Според регламента 9 жени се запознаха с 9 мъже. Всяка двойка имаше на разположение по 5 минути за разговори. Целта на формата е разширяване на социалните контакти, упражнение как да се държиш на първа среща и разбира се – за удоволствие и забавление. Организаторите го нарекоха социален експеримент – нещо ново, различно и модерно.

Мотивите за участие бяха различни – от забавление до тайни надежди за приятелства и любов.
Важно е да спомена и възрастта – хора между 20 и 38 г.

Ето какво споделиха някои от участниците минути преди началото.

Любо, 27 г.
– За втори път участвам в такава среща. Записах се от любопитство.
– Очаквате ли да се случи някаква трайна връзка?
– Всичко е възможно.
– Осъществявали ли сте срещи по интернет и после на живо?
– Да, но мисля, че е загуба на време. Почти никога не излиза нещо сериозно, трудът не си заслужава. Предпочитам реалните срещи. Те са много по-пълноценни, на тях се общува по-открито и по-ясно.

Георги, 25 г.
– За първи път участвам. Записаха ме и нямаше как да откажа. Очаквам срещите с интерес.
– Имал ли сте срещи първо по интернет и после на живо?
– Да, няколко пъти.
Реалното общуване е за предпочитане. Физическият контакт е най-добрият вариант. Виртуалното общуване е неангажиращо.

Петър, 29 г.
– За първи път участвам в такива срещи.
– Сериозни ли са интернет запознанствата?
– До известна степен да. Имам приятели, които се запознаха он лайн и после се ожениха. Просто си допаднаха.

Борислава, 33 г.
– За първи път участвам в такива срещи.
– Какво Ви накара да се запишете?
– Прочетох статия в един сайт за момиче, което често излизало по срещи от сайтове за запознанства. Разказва колко е забавно.
– Осъществявали ли сте запознанства по интернет?
– Пред компютъра се общува много по-лесно.
– След колко срещи он лайн става реалната среща?
– В моя случай поне 5-6 пъти сме се засичали и сме си писали.
– Как се чувствате днес?
– Притеснена съм, необичайно е, само съм слушала и съм гледала във филми за такива срещи.

Елена, 38 г.
– За първи път участвам в такива срещи.
– Какво Ви накара да се запишете?
– Гледала съм във филми как протичат тези срещи и винаги ми е било много интересно. Винаги съм се доверявала на вътрешното си усещане, че ако срещна моя мъж, ще го позная веднага. Това ме мотивира да участвам. Но също и любопитство, не че очаквам някакво чудо. Радвам се, че и в България се организират подобни събития. Излизала съм на срещи с мъже, с които съм се запознавала в интернет сайтове. Смятам, че това е съвсем естествено за нашето време. Срещала съм много интересни хора, с които и до днес контактувам. Добър психолог съм, шестото ми чувство никога не ме е подвеждало, надявам се и сега да се получи. Не съм имала големи разочарования и неприятни случки – това ме мотивира да участвам днес. Мисля, че днес хората общуват по-искрено в интернет, отколкото в дискотеките, кафенетата и партитата.

Според мнението на участниците бързите срещи могат да прераснат в дълготрайни приятелства, в сериозни интимни връзки и дори в семейство, а защо не и в бизнес партньорство. Добре е да се възползваме от всяка възможност за контакти и общуване, за да разширяваме кръга от приятели и познати не само он лайн, но и на живо.

Не знам дали е заради уютната обстановка или заради приглушените светлини, но във въздуха витаеше скрито сладостно сексуално предчувствие. И ако имаше психолози, веднага щяха да го потвърдят в начина по който жените се бяха разположили на кръглите маси (като алюзия за женското начало на утробата) и чакащите да ги поканят на среща мъже, които седяха на един дълъг, дълъг бар (като алюзия за фалическото мъжко начало). Струва си да го почувствате като изживяване, освен това никога не се знае от кой храст ще изскочи заекът.

Прочетете още: