Интимно

Защо трябва да спим заедно с половинката си

По-спокоен сън, по-голяма безопасност и по-добро здраве са само част от причините

17.12.2012г. / 17 00ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Напоследък се поставя все по-често под въпрос дали наистина е нужно да спим в едно легло с половинката си. Коса в очите, хъркаща персона до нас, твърде горещо тяло в лятна нощ и студени крайници през зимата – могат да бъдат измислени много причини, с които да се подкрепи идеята за разделеното спане. Нищо, че две по-малки легла заемат повече място от едно голямо.

Ползите от спането с любимия обаче са сякаш доста повече, отколкото тези, които подкрепят обратното. Ето някои от тях:

Намалява се стресът

Според изследвания, направени с двойки, които спят заедно, нивата им на кортизол, хормонът, който е пряко свързан със стреса, са по-ниски, когато двамата спят заедно.

Свързани статии

Подобрява здравето

Тук главната роля е тази на окситоцина, още познат като хормонът на любовта. Броят прегръдки, които получаваме е от голямо значение, защото влияе на нивото на окситоцина в кръвта. Какъв е шанса да получите прегръдка, ако спите заедно с един човек върху площ от 2x1,50 м, и какъв е той, ако ви дели тухлена стена? С повишаването на нивото на този хормон, намалява артериалното налягане и сърдечният ритъм. Според проучване, окситоцинът намалява и смъртността, причинена от болести на стомашно-чревния тракт.

Регулира режима ви на спане

Вероятно сте чували твърдението, че жени, които прекарват голяма част от времето си или живеят заедно, навлизат в месечния си цикъл по почти едно и също време. Ситуацията тук е подобна, но се отнася до режима ви на спане. При двойките, които спят заедно, ако на единия му се приспи и тръгне да си ляга, другият автоматично изпитва същата нужда.

По-спокойни сънища

Въпреки, че мъжете са по-склонни да правят повече движения, докато спят и с това да пречат на партньорката си, много жени споделят, че се чувстват по-спокойни, когато любимите им са до тях през нощта. Очевидно чувството на липса тревожи повече организма, отколкото това някой постоянно да се обръща до нас.

Подобрява се качеството на съня

Според проучвания след като изминат около шест години от съвместното съжителство и споделянето на едно легло с любимия, жените заспиват по-бързо, спят по-спокойно и се събуждат по-отпочинали. Освен това се намалява и броят събуждания посред нощ. Това може да бъде обяснено с чувството на защита и сигурност, което партньорът ни предоставя, когато е до нас.

Осигурява по-голяма безопасност

Никой не е застрахован от пристъп, сърдечен удар или дори инсулт. Когато има някой, който е до теб и усеща всяко твое движение, шансовете за своевременна реакция са много по-големи.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
valenzeto ( преди 11 години )
az pak smqtah ce e normalno da se spi v edna staq no na dve otdelni legla ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )