Интимно

Да искат ли мъжете позволение за брак от бащата на любимата?

Родителската благословия преди сватбата има значение за щастливия брак

26.12.2012г. / 09 35ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Може да се спори дали напоследък социалният живот на хората еволюира или деволюира. Жените настояват на равни права с мъжете, след това съответно се оплакват, че кавалерството умира. Много повече жени предпочитат да се утвърдят като личности, да се образоват, да си намерят работа, да са финансово стабилни и чак след това да търсят любовта на живота си. После се оплакват, че не могат да си намерят подходящ мъж. Все по-често двама души живеят на семейни начала, вместо да сключат брак, защото „какъв бил смисълът“. Вследствие на всичко това семейните традиции започват да избледняват.

Свързани статии

Искането на ръката на дъщерята от нейния баща по-скоро ни напомня на времената, в които уредените бракове са били нещо съвсем обикновено (дори в момента има места по света, в които това е обичайна практика). Свързваме го и с липсата на право на глас от страна на момичето (и дори момчето). Връзката между две семейства е била в ръцете на двамата бащи, водели са се сделки за земя, добитък и пари, всичко с общото наименование „зестра“.

В момента никой не бърза да се жени, защото не му трябва работна ръка за полето и някой, който да шета по цял ден у дома (за последното може да се спори). Когато желанието за брак е продиктувано изцяло от взаимната обич, никой не може да спре двамата влюбени да се съберат. Гласът на който и да било баща би бил като глас в пустиня.

Въпреки това, красивите отношения зет-тъст-тъща трябва да започнат все отнякъде, затова на запад хората имат практика да ходят при бащата на любимата, за да искат не толкова разрешение за ръката й, колкото благословия. По този начин се показва уважение към по-възрастните и човек заявява готовността си да се превърне в достоен и отговорен член на семейството.

Дали мъжът ще падне на колене пред любимата си, дали ще прекоси девет планини и девет морета, за да помоли баща й за разрешение или благословия, дали ще предложи добро материално, емоционално и всякакво спокойствие за нея, всичко е въпрос на контекст и принципи. Най-важното от всичко е да се поддържат здрави и много усмихнати отношенията между членовете на което и да е семейство, независимо от възрастта и произхода им.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
Hubavo e , no tova majete re6avat pomejdu si, BOKO znae
отговор Сигнализирай за неуместен коментар