Интимно

Гузал Тажибаева: Може да намерите любовта навсякъде, но готови ли сте за нея?

Интервю за Az-jenata.bg с треньора по личностно развитие, учила при известния доктор Мирзакарим Норбеков – Гузал Тажибаева

31.07.2013г. / 12 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

А доколко е важен компромисът? Харесваме някого, но има неща, които ни раздалечават. Докъде да стигнем с компромиса?

Компромисът е много важен, но тук трябва да говорим за отстъпчивост. Когато жената отстъпва, не защото се чувства слаба, а защото обича своя мъж. Не защото няма сила да настоява и да постигне своето, а защото показва щедрост към любимия. Когато мъжът отстъпи пред жена си, това не трябва да се тълкува като слабост, защото му е писнало вече от нейното мърморене и иска просто да я накара да млъкне, а затова, че той е толкова щедър, че да каже: „Добре, мила.“ Той може също да настоява, но отстъпва, от любов. И тогава тази отстъпчивост може да изглежда в нечии очи като слабост, но всъщност е сила, родена от любов. Това е компромисът. За да не се прекалява, разбира се, компромисът трябва да се прави и от двете страни, не само от една. И е много важна комуникацията. Хората не умеят да комуникират. Не умеят да помолят така, че човек да не може да им откаже. Невярната интонация, невярното състояние създава конфликтите.

А как да научим децата си да работят честно, да оценяват труда и парите, да следват мечтите си с достойнство, а не да свикват от малки с мисълта за лесни пари, тарикатлък и далавера, простете за жаргона.

На първо място, най-важното е детето да усеща, че е обичано, приемано. Има тежки травми като отхвърлянето например, които се отразяват на целия му живот. Когато детето се усеща приемано и разбирано от родителя, то умее да изказва свободно своето мнение. На второ място е възпитанието до определена възраст. До една възраст позволяваме много неща, но след друга възраст вече е необходимо да възпитаваме дисциплина. В един подходящ момент детето трябва да започне да служи на себе си и на родителите си. Да си измие приборите, чинийките, да си подреди нещата, да помогне на майката. Не защото ще се справи по-добре от родителя, но за да се приучи на труд и дисциплина. В началото това може да става и с помощта на родителя. От 6 до 14-годишна възраст детето трябва да се научи да служи. Успоредно на възпитанието ние трябва да му дадем и духовна основа. Когато човек има духовна база, вътрешна вяра, той не се предава. Той държи на мнението си, ако е убеден в своята правота. Това не означава да спори, а просто да вярва в себе си и в позицията, която изразява. Имайки тази вътрешна сила и познавайки добре себе си, той ще се влияе по-малко от другите, съответно ще се отдалечава от лошото влияние

Предстои Ви провеждането на ВИП оздравителен курс от 11 до 20 август, разкажете ни за него. Каква е разликата от останалите оздравителни курсове?

Това е оздравителен курс по системата на Норбеков. Този път ще го проведем на красиво място – на Боровец. Програмата включва упражнения за гръбначния стълб и ставите, тренировка на очните мускули, специални упражнения за възстановяване на сетива и вътрешни органи, медитативни упражнения. Част от упражненията ще правим непосредствено сред природата – дихателна и ставна гимнастика всяка сутрин, масаж на биологически активни точки... Работа с целите и чертите на характера практически по 24 часа в денонощието J. На такова място човек се откъсва от своите проблеми и грижи, започва да ги вижда отстрани и намира решения, които не е можел да намери докато е бил вътре в проблемната ситуация.

Девет дни заедно, заедно се занимаваме, заедно закусваме и вечеряме, заедно сме на разходките... В такива условия се проявяват както слабите, така и силните страни на човека. И това ми позволява да дам индивидуални препоръки за работа над себе си.

Друга разлика от останалите ни оздравителни курсове е, че човек, който се смята за ВИП персона и реши, че този курс е за него, изначално има по-висока самооценка и по-малки съмнения в своите сили. А това влияе на резултата. Ние не губим ценно време, за да го убеждаваме всеки ден „ти можеш, махни съмненията, ти ще се справиш...!“. Той знае, че може, само трябва да му покажем как. Работата с чертите на характера и с целите придобива друг оттенък.

Самата приставка към курса „ВИП“ често плаши слабия човек. Той дори няма да се поинтересува от цената на курса, предполага че тя вероятно е по-висока... А всъщност този път цената на ВИП курса съответства на тази от стандартния оздравителен курс.

Така че, който още не е успял да отиде на почивка или иска да подсили своя имунитет, душевно и физическо здраве, да заповяда с нас на Боровец! Записването за курса още е отворено. Можете също и да ме добавите към фейсбук приятелите си и да бъдете в течение на всички предстоящи събития с мен в България.

Коментирай