Интимно

На какво се дължат сексуалните проблеми при мъжете?

Ниски нива на хормона пролактин

26.11.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Често сексуалните проблеми при мъжете и жените са свързани със стрес, напрегнато ежедневие и здравословни проблеми.

Жените са по-склонни да споделят на партньора си, когато изпитват притеснения и това се отразява на тяхната сексуалност. Силния пол е този, който по-често е готов да се затвори в себе си без да потърси причината за проблема и да го реши.

В ново проучване специалисти откриха, че сексуалните проблеми при мъжете могат да бъдат свързани с ниски нива на хормона пролактин. При жените този хормон е от особена важност за кърменето, тъй като стимулира развитието на гърдата и производството на мляко.

Свързани статии

При мъжете също е от значение, защото учените намират връзка между неговите ниски нива и понижената сексуална активност и сексуални проблеми при силния пол. В направеното проучване са били разглеждани около 3000 мъже от Европа на възраст от 40 до 79 години. Измерени са били техните нива на тестостерон, индекси на телесната маса, както и нивата на холестерола и кръвната захар. Участниците са били запитани и за техните навици като тютюнопушене, консумация на алкохол, общо здраве и сексуална активност.

Резултатите показали, че ниският пролактин е свързан с нарушеното сексуално здраве и активност. Освен това ниските нива на хормона могат да се отразят и на психическото здраве и да доведат до депресия.

Понижаването на пролактина би могло да се дължи на по-висока кръвна захар, ниски нива на физическа активност, нездравословен начин на живот и други.Специалистите не изключват ниските нива на хормона да отразяват промяна в нивата на химикали в мозъка, които регулират сексуалното поведение.

За да бъде един мъж в добро сексуално здраве, учените съветват мъжете да спортуват повече, да намалят вредните навици и стреса и да се хранят здравословно.

Коментирай