Интимно

Срамни ли са любовта и сексът в трета възраст?

На въпросите отговаря лайф коуч Ева Кулева

07.10.2015г. / 12 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на няколко въпроса* за любовта и интимните отношения при хората над 55 години.

В предишен материал публикувахме първата част с въпроси, а сега може да прочетете и останалите любопитни въпроси с отговори.

Може ли да има романтика във връзка при хора в третата възраст или това е самозаблуда?

Разбира се, че може да има романтика на всяка възраст. Романтиката не е свързана с възрастта, а с нагласата, с действията, с желанието да зарадваш другия, да му покажеш колко е ценен за теб, да го изненадаш приятно.

Как се „синхронизират“ двама души във връзка, ако са над 60-70 г.? Какви са основните проблеми и как трябва да се решат?

Колкото по-дълго сме живели с определени навици, вярвания и убеждения, толкова по-трудно ни е да ги променим. Затова приемането на различията и уважаването на изборите на другия е важна предпоставка за успех на една връзка, особено на по-зряла възраст. Също така комуникацията е от ключово значение. Да споделяме открито и с любов от какво имаме нужда и какво искаме, какво ни харесва и какво не ни харесва в отношенията и в ежедневието. И да бъдем готови да приемем отказ от партньора си на наша молба или желание.

У нас като че е срамно да се говори за интимни чувства при хора над 55 г. Предполага се, че с наближаването на пенсионирането и чувствата „се пенсионират“. Какво е впечатлението ви?

Аз не виждам нищо срамно в това един човек да изпитва чувства към друг човек на каквато и да е възраст. Както е напълно нормално и естествено хора над 55 г. да правят секс.

Ако на млади години интимната връзка е любов, страст, секс, въплътени в дом и деца, то как бихте описали такава връзка на зрели години (какво да очакваме тогава)?

Децата не са задължителна част от една връзка. Има млади двойки, които избират да нямат деца по една или друга причина. Всичко останало – любов, страст, секс и дом са възможни на всяка възраст. Общи интереси и занимания, пътувания, духовно израстване, споделяне на хобита, всичко, което е част от едни взаимоотношения на по-млада възраст, може да съпътства и по-възрастните двойки.

* Въпросите са на колеги от в-к „Трета възраст“.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.


Коментирай