“Пиша ви по интимен и личен въпрос. С моята приятелка правим секс, но тя не издава звуци, не знам достига ли до върховно удоволствие, оргазъм, нищо не казва. Кажете ми, нормално ли е това. Не знам как да реагирам!” Г. П., 21 г., Плевен.

Оргазмът е връхната точка, но далеч не и най-важното нещо от половия акт. При онаниране, петинг, подготовка за акт или самото сношение, в тялото се натрупва възбуда. Увеличава се кръвоснабдяването в областта на половите органи и те стават много чувствителни. При оргазъм, това напрежение се разтоварва чрез интензивни ритмични мускулни спазми на влагалището и пениса.

Твоят приятел получава освен това и семеизпразване. Оттам идва и изразът “аз свършвам”, когато се получава оргазъм. При оргазъм, емоциите кипят и моментът е толкова хубав, че е съвсем нормално да се издават различни звуци – радостни стонове, смях, учестено дишане. След това бавно се успокоявате и може още да се наслаждавате на хубавите усещания.

Половият акт не предполага непременно да се стигне до оргазъм. Понякога свършва само единият от партньорите, друг път – свършват двамата един след друг или пък – никой не получава оргазъм. И двамата партньори да получат оргазъм едновременно не се случва много често.

Споделянето на емоциите от половия контакт е индивидуално за всеки – едни са по-шумни и споделят повече, други – по-въздържани, но това не значи, че не изживяват върховна наслада.

Оргазмът не е задължение

Коментар: Оргазмът при жените идва плавно с натрупване на възбуда (графиката на функцията на удоволствието от времето е първоначално растяща експоненциална крива, после плавно става парабола с клоните надолу и екстремум – точката на оргазъм).
При мъжете възбудата идва по-рязко.
Графиката отначало е полегата, по-скоро линейна, после рязко преминава в силно затворена парабола, което показва много по-рязката възбуда и бързо преминаване на оргазма.
В този контекст, грижа на мъжа е (стига да я познава добре) да следи прииждането на оргазма на партньорката и да се нагоди да “свършат” заедно.
Калоян Иванчев, 23 г., София

Коментар: Това изказване и всичко, което прочетох в тази статия е наистина много красиво. Има голяма част истина за всичко написано.
Аз сама виждам себе си в описанието на женската психика. Аз както и много други жени, много обичам да ме милват и галят. Давам всичко за едно нежно докосване. В някои моменти предпочитам милувките пред секса, но това зависи от човека до мен и неговите милувки.
Тази статия много ми хареса и се надявам да има още по този въпрос, за да можем и ние жените да опознаем и задоволим нашите половинки.
Рени Васева, 16 г., София

Коментар: И на мен много ми допадна статията! Аз съм на мнение, че за да е налице едновременен оргазъм, партньорите трябва да се познават много добре, както и да са правили секс достатъчно пъти! Иначе и със случайни партньори оргазмът е абсолютен факт, но просто рядко е едновременен!!!
Ани, 22 г.

Коментар: Много хубаво наистина, но защо не е така на практика? Аз с огромно съжаление трябва да си призная, че не изпитвам удоволствие от секса. Имам постоянен партньор, когото наистина обичам вече повече от година, но какво от това? Явно любовта не е достатъчна, за да се радваш и на хубав секс, а?
Мария Цветанова, 24 г.

Коментар: Здравейте приятели... От три години съм омъжена за испанец, но не съм щастлива. Не съм сексуално задоволена, не съм разбрана, ... След 6 м на връзката ни, въпросният ми съпруг спря да ме прегръща, макар и спонтанно, ... да ме целува, ... а за секса, трагедия, няма я любовната игра както в началото, милите думи, .. нейните прегръдки, ... до оргазъм не стигам, ... и тук искам да изкажа мнението си, .. че оргазмът е важен, .. защото след като не мога да достигна тази възбуда или я достигам до средно положение, след това с дни ме болят яйчниците, .. боли ме душата, плача без причина, емоционално съм смазана, .. Когато има полово сношение 1 на 2 седмици и това се повтаря периодично, .. нима д-р Спасова, мисли, че оргазмът не е от значение??? И така, без да искам, .. мога да коментирам за изневярата, .. но нима е нужно когато обичаш и макар, че не си задоволен сексуално, .. да изневеряваш? Бих задала въпроса сама на себе си: какво да направя, да изневеря ли за да съм щастлива в секса и да стигна до оргазъм или да мастурбирам сама, да изживявам малките си оргазъмчета в сълзи и болка в гърдите, но да остана вярна на съпруга си??? Може писмото ми да Ви се вижда малко агресивно, .. но наистина ми се иска да поговоря за важността на удоволствието и изживяването на оргазма при правенето на любов. Благодаря, успех на всички.
Десислава Писонеро, 29 г.

Коментар: По темата за оргазма съм на Деси на мнението. Оргазмът никак не е за подценяване, защото точно той прави здравословния секс. Аз съм била на Десислава на мястото и знам какво е да не можеш да стигнеш до оргазъм и повярвайте, това влияе на цялото здравословно състояние на жената.
Мая Стефанова, 31 г.

Коментар: От 25 годишна знам какво е оргазъм... по-рано.. нямаше мъже, които да ми покажат и с които да постигна това. Водя полов живот от 18-годишна. На 33 разбрах, че той/оргазма/ може да се постига няколко пъти-4-5-6 за кратко време. Сега вече не знам какво да очаквам.. мислих си, че много знам... май нищо не знам за себе си... Не знаех, че на 33 ще откривам нещо за себе си, не очаквах..
Соня, 33 г.

Коментар: Здравейте! И аз съм на хала на Десислава. Омъжена съм от 8 години и да ви призная, досега не съм изживявала оргазъм със съпруга ми. Имах приятел преди него, който ме задоволяваше и затова съм сигурна, че не съм фригидна. Имам две деца и докато ги кърмех, спонтанно се възбуждах, но тогава съпругът ми сякаш не искаше секс – беше кошмарно. Сега децата ни са по-големи и имаме много повече време да сме сами. За съжаление съпругът ми смята, че само той трябва да бъде гален и обслужван – няма нещо, което да е поискал от мен и да не го е получил. После ме възбужда и... правим едно бързо ч.... е и край. Аз започвам да се възбуждам, но не ми стига времето. Опитвах се да говоря с него, но не се получава: казва “Добре” и там си остава. Не искам да му изневерявам, но все по-често ме наляга тази мисъл – тази неудовлетвореност ме побърква.
Рени Петрова, 34 г.