Интимно

Разликите между любовта и отровната връзка

По какво да познаем?

29.05.2016г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта често бива бъркана с други чувства. Някои връзки дори са вредни и „отровни“ за психиката. Изследователите ги наричат токсични. От тях трябва да се отървете възможно най-бързо.

Но по какво да познаете отровната връзка от истинската любов? По нещата, които присъстват в самата връзка, разбира се! А кои са белезите на истинската любов?

Подкрепа

В една връзка с чиста любов няма как да отсъства подкрепата. Обичащите се дават своето рамо на другия в името на това да му бъдат опора. В токсичните връзки това няма как да се случи, защото „отровният“ партньор прави всичко възможно той да извлича ползи от връзката, вместо да дава от себе си.

Свобода

Ето още един белег, по който да разграничите достатъчно добре истинската любов от отровната връзка, която трябва да прекратите веднага. Ако човекът до вас не ви дава никаква свобода, то той ще отрови рано или късно вашите отношения.

Отровата ще дойде от непрестанното дебнене, забрани, задушаване, ревност и критикуване на нещата, които правите самостоятелно.

Индивидуалност

Обичащият и уважаващият партньор винаги е готов да подкрепи и адмирира индивидуалността на човека до себе си. Това е признак на истинска любов. Ако обаче индивидуалността бива потъпкана в името на връзката, то тя не е полезна нито за единия, нито за другия.

Да оставиш индивидуалността на партньора си да се развива, да ѝ се възхищаваш и да я уважаваш е ценност, която няма как да вирее в една отровна връзка. В крайна сметка, когато се влюбиш в някого истински, то е защото си видял нещо специално в личността му. Ето защо индивидуалността не трябва да се потиска.

Интимност и близост

Сексът е важен за една връзка. Ако обаче той заема централно място, къде е мястото на любовта? Много двойки бъркат любовта със секса. Усещането за натиск, за лишаване от лично пространство, за стремеж към задоволяване желанията на другия е признак на токсична връзка, а не на любов.

Интимността не значи само секс. Тя е и приятелство, и грижа, и доверие. Сексът е само част от любовта.

Общуване

Токсичните връзки обикновено са лишени от общуване. Комуникацията в такива вредни отношения куца. Думите, подкрепата, интересът към партньора са зачеркнати за сметка на собственото добруване.

В някои случаи дори „отровните“ партньори вменяват вина на другия, карат го да заема отбранителна позиция при спор, манипулират го.

Ето това не се нарича любов! Важно е да проверите мислено дали тези 5 важни белега се отнасят за вашата връзка и да прецените добре ще я продължите ли или не!

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време