Интимно

Да признаете ли изневяра или не – как да решите?

Кога е по-добре да премълчите и да продължите напред?

13.09.2016г. / 17 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изневерите са една от най-неприятните части от любовния живот на една двойка. Никой не иска да попада в капана на изневярата. Това е обида, която мнозина не могат да простят.

Но пък невинаги е нужно да казвате, че сте изневерили, нали? В най-добрия случай вашата искрена изповед ще накара партньора ви да ви прости, да ви разбере и да преглътне. Но в живота нещата невинаги протичат по такъв благоприятен сценарий.

Дори собствената ви съвест да ви обвинява, да ви кара да се чувствате като егоист, като нарцистичен и самовлюбен човек, мислещ само за себе си – поспрете за миг и обмислете всичко.

Изневярата може да е подтикната от липса на любов, от липса на интерес, от непреодолими проблеми и различия, които не можете да преглътнете. В тези случаи вероятно няма смисъл да мълчите. Така само ще продължавате агонията.

Но ако все още се чувствате добре във връзката си и тази изневяра е била моментно залитане, което не е повлияло на чувствата ви, нито е провокирано от липсата на такива към партньора ви – замълчете.

В кои случаи е добре да обмислите дали си струва да се правите на честен герой или да замълчите в името на това да си запазите връзката?

Ето върху какво да помислите:

На какво се държи връзката ви?

Ако си отговорите на този въпрос, може и да размислите дали да си признавате изневярата. Моментното желание да прекараш нощта с друг човек не означава задължително, че си спрял да обичаш половинката си, или поне в определени случаи.

Преценката на това върху какво се крепи връзката ви ще ви даде яснота. Все още обичате партньора си – не му казвайте за изневярата. Все още имате бъдеще заедно – не му казвайте. Все още ви крепят общи ценности – не му казвайте.

Контролиращ ли е партньорът ви?

Когато единият партньор упражнява натиск и контрол върху другия, често се получава така, че потиснатият търси утеха другаде. Ако при вас нещата стоят по подобен начин, тогава вероятно е по-добре да признаете за изневярата си. От реакцията на партньора ви ще си проличи какъв ще е изходът от ситуацията.

Пък и вашата настройка е най-важна в случая. Ако потиснатостта ви е накарала да търсите утеха на друго място, значи връзката ви не ви се отразява добре.

Психически устойчив ли е партньорът ви?

Това също има значение, когато имате колебание дали да признавате подобна вина или не. Ако партньорът ви е силен психически и подозирате, че ще приеме нещата по-философски – кажете му. Така може и да успеете да изгладите някои проблеми помежду си. Немалко двойки са станали по-сплотени след подобно разтърсване.

Но ако смятате, че това ще го съсипе, пък и вие нямате намерение да го зарязвате – не му казвайте. За доброто на връзката ви е.

Как ще се отрази на децата ви (ако имате такива)?

Ако имате деца, ще трябва да помислите и за тяхното психическо състояние. Задълбоченият анализ на собственото отношение към проблема е важно, за да ви помогне в решението. Ако не си представяте живота си с разбито и разделено семейство след мимолетна изневяра, премълчете.

Изборът не е лек и вероятно няма еднозначно решение. Но все пак помислете добре дали откровената изповед ще ви помогне или тъкмо обратното.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
iznevyarata ne vajna vajeno tova koieto posle stava zad garba na drugiya mnogo izneveryavat no ne mnogo osaznavat kakvo varsyat i zakakvo ispolzvat iznevyarata vav daden momet ne vinagi razbira se covekat sas koito ti izneveryavat stavat kombini i zapocvad da rabotyat srestu tebe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
do: ... ( преди 7 години )
И сега, ако ни кажеш, каква е причината да пишеш на шльокавица и то толкова неграмотно ще ти повярвам, че нищо не криеш и си казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 5 rate down comment
... ( преди 7 години )
nikoga ni6to ne kria i daje kzvam pri4inata za6to postupvam po opredelen na4in ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар