Интимно

4 причини връзката ви да не е хармонична

Защо щастието в любовта ви убягва?

11.04.2017г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората имат очаквания за всичко, най-вече за любовта. След очакванията идват и разочарованията. Това не означава да не очакваме повече от връзките си и отношенията си. Важно е просто очакванията ни да са реалистични и най-вече да не са прекалено егоистични.

За да сме в хармония с партньорите, приятелите, близките, дори колегите, трябва да умеем да поглеждаме от време на време от тяхната гледна точка. Това помага страшно много в поддържането на хармонични отношения, особено във връзката.

Най-щастливите хора знаят нещо много важно за любовта – в нея няма абсолютно равенство. Обикновено най-големите неразбирателства между партньорите възникват именно заради стремежа към равно разпределение на отговорностите.

Повечето хора смятат, че за да е щастлива една връзка или брак, задачите и отговорностите трябва да бъдат разпределени 50 на 50, защото само тогава може да има баланс, справедливост и съответно щастие. Това не е съвсем така, защото превръщането на равноправието в идея фикс ще попречи на щастието, а няма да го стимулира.

Кои са най-изявените причини стремежът към вечно равноправие, справедливост, разпределение на задачите да съсипят връзката ви?

1. Измервате отдадеността на партньора и хармонията на връзката ви по това как би трябвало да се изпълнят задачите, вместо да уважите подхода на партньора си.

Такъв тип подход към така нареченото „равноправие“ е пагубен, защото при подобни обстоятелства обикновено единият партньор иска всичко да се случва по неговия начин, дори простирането на прането, подреждането на чиниите върху сушилнята, почистването на дома и т. н.

С такъв подход партньорът ви винаги ще се чувства потиснат и сякаш не върши нещата по „правилния“ начин, вашия начин. Това води до разочарования и конфликти, защото той винаги ще изпада в отбранителна позиция спрямо вашите корекции и нападки.

Приемете, че всеки човек има различни идеи и представи за това кое е правилно и кое погрешно.

Изберете сами – дали да се опитвате да превъзпитате партньора си или да приемете, че хората имат различни разбирания и просто да сте щастливи!

2. Очакванията ви всичко във връзката да е разпределено 50 на 50 пречи на гъвкавостта и щастието.

Вместо да се мъчите да разпределяте всичко поравно на базата на някакви измислени правила, графици и предубеждения, разпределете силите си по капацитет.

Мъжете и жените имат различни таланти, способности, разбирания и възгледи. Ето защо равното разпределение е глупаво. Можете да съобразите възможностите си по хармоничен начин като наблегнете на това кой с какви способности разполага.

Свързани статии

Например, ако единият може да готви, това не значи, че и другият трябва да се напъва да го прави, само за да участва в равното разпределение. Вместо това може да пазарува. Това се отнася за всеки аспект от битовото съществуване. Когато успеете да хармонизирате битовото ще ви остава много повече време да обръщате време на духовното.

3. Не можете наистина да работите в екип.

Разбира се, че не бихте могли да работите в екип, защото сте прекалено заети да измервате в проценти кой колко дава от себе си във връзката в името на запазването на равенството. Представете си връзката си като гребане на лодка – няма значение кой колко вода ще изгребе, важното е лодката да се движи напред! Нали така?

4. През цялото време се опитвате да градите връзката си на компромиси, но това не помага.

Не се вглъбявайте чак толкова в компромисите, защото така само ще се чувствате сякаш давате, а нищо не получавате. Неминуемо ще дойде негодуванието, мрънкането, а след него и конфликтът.

Опитайте се да спрете да претегляте всичко на кантар. Издребняването няма да ви помогне да се чувствате по-щастливи, а напротив.

Снимки: iStock

Коментирай