Интимно

Зависими ли сте във връзката си?

Емоционалната подвластност трови личността

13.01.2018г. / 07 37ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

В повечето връзки единият партньор е водещ, а другият по-пасивен. Трудно се съвместяват два ярко изявени характера и това е напълно в реда на нещата.

Съществува риск обаче да попаднете в дълбока зависимост във връзката си, без да го осъзнавате.

Какво означава да сте зависими от партньора си?

Понятието далеч надхвърля материалната зависимост. Тук става въпрос за дълбоко потискане в името на партньора.

Вие сте в зависима връзка, когато се усещате силно подценени. Имате усещането, че за всяко нещо се нуждаете от одобрението на партньора си. Когато сте в неговата компания, навлизате в омагьосан цикъл на безпокойство.

9 признака, че страдате от наркотична любов

Непрекъснато трябва да се жертвате заради партньора ви. Пренебрегвате собствените си желания, само за да е доволен, а не получавате нищо в замяна.

Ако не сте сигурни дали връзката ви е поставила в зависимост от партньора ви, отговорете си на следните въпроси:

1. Способни ли сте да кажете „не“ на партньора си?

Независимо дали става дума за нещо маловажно или не, вие винаги отговаряте с „да“ на половинката си. При някои е от страх да не избухне скандал. При други заради пасивна агресия, мрънкане и натякване часове наред и опити за убеждаване в противното.

2. Чувствате ли непрекъснато безпокойство?

Безпокойството се поражда най-вече от непрекъснатото търсене на одобрение, което така и не се получава. Чувствате се неоценени, започвате да се съмнявате в собствените си способности и качества. Не сте доволни, каквото и да правите. Съществува риск и от изпадане в депресия.

3. Променяте ли се, за да задоволите очакванията на партньора си?

Когато не можете да сте себе си в една връзка, това рано или късно ще се окаже пагубно за личността ви. Опитвайки се да задоволите неговите желания и интереси, губите характера си. Осъзнавате го, но го потискате дълбоко, защото смятате, че е правилно да правите жертви в името на връзката.

Емоционално зависими или влюбени?

4. Прекарвате ли цялото си свободно време с партньора?

Всяка личност има нужда от време в усамотение или с други хора, приятели, близки. Ако прекарвате цялото си свободно време с него, то вероятно е погълнато от неговите интереси, любими хобита, филми, но не и вашите.

5. Чувствате ли се като в капан?

Улавяте се, че мислите за раздяла, но нямате смелост. Разубеждавате се, че по-добре да сте с него, докато срещнете някой друг. Казвате си, че всички мъже са еднакви. Питате се дали пък и вие не грешите някъде. Капанът, примката се затяга. Чувствате се все по-натясно и не знаете какво да правите.

Ако се чувствате по сходен начин, определено сте в дълбока емоционална зависимост от партньора си.

Коментирай