Интимно

5-те езика на любовта

Важат за всяка връзка

11.04.2018г. / 13 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как разбирате и изразявате любовните си емоции към половинката ви? В следващите редове ще прочетете за 5 основни езика на любовта, които важат за всяка връзка.

Думи на утвърждаване

Един от начините да изразявате емоционално любовта е да използвате думи. Соломон, автор на древна еврейска литература за мъдрост, пише: „Езикът има силата на живота и смъртта.“ Много двойки така и не се научават да изразяват това, което изпитват един към друг, неразбирайки огромната сила на думите.

Словесните комплименти или думи на благодарност са мощни комуникатори в любовта.
Думите на утвърждаване са един от петте основни езика на любовта.

Психологът Уилям Джеймс казва, че всеки човек има необходимостта да се почувства оценен. Ето защо не забравяйте и не спирайте да си правите комплименти един на друг.

Добре прекарано време

Времето е ценна стока. Как прекарвате времето си с половинката? В края на деня вероятно вечеряте заедно, гледате телевизия или докато вие гледате, половинката ви домакинства? Помислете дали се възползвате максимално от часовете, в които сте заедно.

Качеството на споделеното време е много важно в любовта. Всяка връзка има силни и слаби страни, които се нуждаят от подобрение. За да имате хармонични отношения, обърнете внимание на слабите места, научете се да цените времето, в което сте с любимия човек.

Секс движения, които ще ви сближат

Получаване на подаръци/изненади

Почти всичко, писано по въпроса за любовта, показва, че в сърцевината на тази емоция е духът на отдаването. И петте любовни езика ни предизвикват да дадем на любимия човек. Най-ясно за любов, говори даването и получаването на подаръци, видими символи на любовта.

Дарът е нещо, което можеш да задържиш в ръката си и да кажеш: „Виж, той/тя мисли за мен.“ Самият дар е символ на тази мисъл. Няма значение дали струва пари, каква му е цената. Важното е, че в този момент сте мислили за някого и сте намерили начин да изразите любовта си.

Този език на любовта е начин да сверите часовника си с любимия човек. В някои връзки единият партньор не е свикнал на подобен израз на любов към половинката си. Ето защо вие давате добър пример, от който той може да се учи, да промени себе си. Или може да се окаже, че гледате в различни посоки.

Актове на обслужване

В една връзка партньорите се стремят да си угодят един на друг. Приготвянето на храната, сервирането ѝ, грижи за децата, пазаруване и т. н., всичко това са актове на обслужване.

Те изискват мислене, планиране, време, усилия и енергия. Ако са направени с положителен дух, те наистина са израз на любов.

Желанието да се изследват и променят стереотипите е необходимо, за да се изрази любовта по-ефективно. Не забравяйте, че ползата за една връзка от това да си помагате в домакинството, да се грижите един за друг и да правите всичко това с чувство на обич, а не на досада, е много голяма.

Ако правите тези неща, няма да се влюбите скоро

Физическо докосване

Физическото докосване е начин за предаване на емоционална любов. Редица проучвания показват, че бебетата, които са били прегръщани, целувани, развиват по-здравословен емоционален живот от тези, които не са имали силен физически контакт с родителите си.

Свързани статии

Физическото докосване е и мощно средство за предаване на любов между двама души. Задържането на ръцете, целуването, прегръщането и половият акт... С всичко това ние изразяваме своята емоционална любов. За някои хора физическото докосване е основният им език на любовта. С него емоционалният им потенциал е пълен и се чувстват сигурни в любовта на съпруга си.

Истинските докосвания на любовта изискват малко време, но много мисъл, особено ако физическото докосване не е вашият първичен любовен език и ако не сте израснали в „докосващо семейство“. 

 

Коментирай