Здраве и красота

8 начина, по които целувките ви правят по-здрави

Целувайте се по-често

26.05.2020г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целуването е не просто приятно. То е начинът, по който изразяваме любовта си.

Дългите и страстни целувки имат и още едно огромно предимство, заради което си заслужава да ги раздаваме по-често. Те са полезни и за здравето и ни правят по-щастливи. Как?

Целуването повишава имунитета 

Свързваме целувките с риск от размяна на бактерии и вируси. Това е факт, но не означава, че целуването ни разболява, напротив. Допирът на устните и езика в тези на партньора ни разширява микробиома в устната кухина чрез размяната на бактерии. Това създава условия имунната система да изгради нови защитни механизми срещу по-широка палитра микроорганизми. По този начин имунните защити се подобряват.

Видове целувки и тяхното значение

Целуването изгаря калории 

Според някои изследвания, за които споменава rd.com, целувките изгарят по 6 калории за минута. Това е още една прекрасна причина да го правим по-често, за да изгаряме повече калории на ден.

Целуването помага на лицевите мускули да останат стегнати 

Кой иска да остарее преждевременно? Никой, разбира се. Колкото по-стегнати и раздвижени са лицевите ни мускули, толкова по-малко бръчки се образуват.

Целувките релаксират и премахват стреса

Докато се целуваме в тялото ни се отделя окситоцин, хормонът на щастието. Този естествен биохимикал помага за увеличаването на ендорфините в организма, които премахват стреса и увеличават привързаността.

Целувките помагат да изберем най-подходящия партньор 

Всеки човек има своя вкус по отношение на целувките. Едни целувки ни допадат, други не толкова. Според това как се целува човек можем да определим дали той е подходящ партньор за нас или не.

10 безотказни трика, които ще ви направят майстор на целувките

Страстните френски целувки подобряват здравето на устната кухина

Според списание Dental Health Magazine, страстните целувки стимулират производството на слюнка. Това помага за изчистване и неутрализиране на хранителните частици и бактерии, останали в междузъбното пространство.

Целуването намалява стреса 

Няма нищо по-релаксиращо, приятно и отпускащо от дългата целувка. Тя увеличава серотонина и намалява кортизола в тялото като потиска стреса и ни прави по-здрави и емоционално стабилни.

Намалява кръвното налягане 

Вероятно сте забелязали, че когато се целувате с някого, когото обичате, пулсът ви се ускорява. Това кара стените на кръвоносните съдове да се отпускат, с което се намалява и кръвното налягане.

Коментирай