Интимно

Какво се случва в тялото, докато се гушкате

Няколко причини да го правите по-често

07.08.2018г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стереотипите казват: „Мъжете мразят гушкането, жените не могат да му се наситят.“ Истината вероятно е някъде по средата. Но едно е сигурно – гушкането дава много повече ползи за здравето, психиката и състоянието на връзката, отколкото предполагате.

Според Psychology Today, жените се нуждаят от повече гушкане след секс, защото този интимен акт им засвидетелства сигурност, че няма да бъдат изоставени от мъжа си, че ще бъдат предпазвани от него във всяка ситуация.

Физически докосвания и техните значения

Дори повечето мъже да не осъзнават ползите от гушкането, тях все пак ги има и те неусетно рефлектират върху здравето. Ето как:

Чувствате се по-щастливи 

При този интимен жест мозъкът реагира като отделя окситоцин – така наречения хормон на щастието. Колкото по-високи са неговите стойности, толкова по-комфортно се чувствате в кожата си. Връзката ви се заздравява, имате си повече доверие.

Имунитетът се повишава 

Изследване, публикувано в Sage Journals констатира, че хората, които прегръщат и биват прегръщани повече от други, имат по-добър имунитет.

Проучването е обхванало 4000 здрави възрастни, които били контролирано изложени на вирус, причиняващ лека настинка. Някои от възрастните получавали редовно прегръдка и подкрепа, която им давала емоционална сигурност. Резултатите показват, че съвсем малка част от тях реално се разболели от вируса за разлика от контролната група хора, които били лишени от морална подкрепа и прегръдки.

Изводът на учените е, че влиянието на гушкането е по-голямо, отколкото смятаме. Затова не трябва да го подценяваме.

Либидото се увеличава 

Ако оставяте гушкането за след секс, грешите. То има особено силно влияние и преди това, тъй като неколкократно повишава либидото както на жените, така и на техните половинки. Направете прегръдките, гъделичкането, гушкането част от ежедневието си и ще се убедите как то действа.

Тайните на мъжете, за които не подозираме

Тревожността се намалява 

Много хора се борят с тревожността в ежедневието си. Тя може да доведе до сериозни проблеми, в по-тежки случаи и до депресия. Засвидетелстването на физическа близост между партньорите без тя да е директно сексуална, оказва силно влияние върху нивата на тревожност и безпокойство като помага партньорите да се чувстват по-сигурни във връзката си, съответно в живота си.

Кръвното налягане се понижава 

Нивата на кръвното налягане се контролират с медикаменти, подходяща диета, упражнения, понякога и медитация. Това състояние обаче се влияе и от нивата на стрес в организма. Когато те са високи, кръвното налягане скача. Позитивната атмосфера в ежедневието ви и прегръдките, които си дарявате с любимите хора всеки ден могат да допринесат за намаляване стойностите на кръвното налягане.

Сърдечният ритъм намалява 

Още една страхотна полза от гушкането е успокояването на ускорения пулс. Повишаващите се нива на окситоцин в тялото оказват съдоразширяващо въздействие върху стените на кръвоносните съдове, което води до забавяне на учестения сърдечен ритъм.

Коментирай