Интимно

Какво прави любовта с тялото ни

Помага да облекчим болката

20.11.2018г. / 15 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли коя е една от най-приятните терапии, която увеличава продължителността на живота? Това е любовта! Любовта ни кара да се чувстваме прекрасно, дори понякога не можем да обясним нашите усещания. Но зад тях се крие и много наука, защото когато сме влюбени в нашите тела се случват необикновени неща. Вижте някои от тях.

Помага да облекчим болката

Може би няма човек, който да не обича да бъде прегръщан от любим. Според последни проучвания, по време на прегръдка, мозъкът ни отделя окситоцин, който създава усещане за близост и спокойствие и може да ни помогне да намалим главоболието.

Също така, учените смятат, че гледането на снимка на любим човек, увеличава нашия праг на издръжливост и намалява болката, тъй като действа като аналгетик. Мозъкът ни свързва образа на нашия партньор с приятно разсейване, което прави всякаква болка по-поносима. Трябва да добавим, че оргазмите също могат да блокират болката и неразположението и особено болки в гърба, симптоми на артрит и спазми.

10 неща, които всеки мъж иска от връзката

Любовта се грижи за сърцето ни

Ако искате да понижите сърдечната си честота наполовина – изразявайте по-често любовта си. Това е особено ефективно в ситуации на стрес, тъй като ще намали риска от сърдечни проблеми в дългосрочен план. Тук отново трябва да споменем ролята на окситоцина, който е известен и като хормон на любовта. Той също ни помага да намалим стреса, понижава кръвното налягане, повишава самочувствието.

Засилва имунитета

Знаете ли, че при сексуално активните хора, нивата на ендорфини са по-високи, което спомага за повишаване на имунитета. Също така, хората, които изразяват любовта си, но и се чувстват обичани, се справят по-добре с болестите.

Свързани статии

Чудесен начин да преборите безсънието

Хормонът на стреса кортизол е основен виновник за безсънните ни нощи. От друга страна, хормонът на любовта окситоцин и молекулите на любовта, наречени ендорфини, инхибират отделянето на кортизол и ни помагат да спим спокойно.

8 начина, по които целувките ви правят по-здрави

Намалява риска от пристрастяване

Оказва се, когато сме влюбени, вероятността да се пристрастим към алкохол, опиати, никотин, е много по-малка. Допаминът е хормонът, отговорен за внезапните приливи на удоволствие и еуфория. Неща, които се изпитват при прием на алкохол и вредни вещества. Но влюбването ни помага да изпълним живота си с удоволствие, без да се налага да имаме лоши пороци.

Коментирай
33 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )