Интимно

10 признака на контролиращия партньор

По какво личи това поведение

23.09.2019г. / 07 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичните взаимоотношения могат да се промъкнат във всяка връзка. Хора от различни полове, социален статус, степен на интелигентност, сексуална ориентация могат да проявят контролиращо поведение спрямо партньора си в даден момент.

Много хора си представят контролирането единствено като налагане на забрани от страна на единия партньор към другия. То обаче се простира далеч по-навътре в отношенията и може да се крие в много малки жестове и наглед незначителни думи и ултиматуми. Всъщност се оказва, че контролиращият партньор се опитва да влияе на половинката си по всички възможни параграфи, включително на мисленето, не само на действията.

Кога трябва незабавно да зарежете гаджето?

Контролиращите хора използват цял арсенал от инструменти и похвати, за да доминират над партньорите си, независимо дали осъзнават какво правят или не. Понякога емоционалната доминация и манипулация е толкова сложна, че самият контролиращ не осъзнава какво точно прави, защото е дълбоко убеден в правотата си и това е един от основните белези на доминиращия партньор.

Ако забележите някои от следните признаци в поведението си, може да се окаже, че сте контролираща и доминираща жена. Ето ги и тях.

1. Постоянно критикуване на партньора, дори за малките неща.

Доминиращите жени се вглеждат във всяко действие. Те са с предварителната настройка, че половинките им поначало не са прави за нищо и реагират по съответния начин.

2. Прикрити или явни заплахи.

Доминиращият партньор често заплашва другия с прекратяване на отношенията, изгонване или някакви други санкции. Причините за това са незначителни – неизхвърлен боклук, неизмити чинии, неразходен домашен любимец.

3. Грижата, обичта, приемането, привличането са винаги условни.

Контролиращият партньор не пропуска да отбележи, че прави нещо за половинката си, но при определени условия. Тоест той или тя очаква да получи нещо в замяна на това, което дава от себе си. По този начин доминираният се принуждава да изпита вина, ниско самочувствие или се чувства длъжен да отвърне.

4. Доминиращият следва въображаема таблица с точки.

Контролиращите партньори имат една много характерна обща черта. Те следят поведението на партньорите си и непрекъснато ги оценяват, поставят им тестове и се грижат да ги информират за справянето им със задачите. Това постоянно наблюдение предизвиква тревожност и безпокойство във връзката.

5. Използват вината като оръжие.

Вменяването на вина у партньора е чест похват, който доминиращите личности използват. Те са перфектни манипулатори и като такива добре знаят, че игрите със съвестта на партньорите им ще им помогне в постигането на целите.

6. Шпиониране, липса на лично пространство.

Контролиращите хора дълбоко в себе си се чувстват несигурни. От това чувство е продиктувано и цялото им поведение. Те не спират да следят партньорите си, да ги шпионират, да четат кореспонденцията им, съобщенията и обажданията в телефона им.

7. Ревност, обвинения, параноя.

Огромната несигурност на контролиращите партньори ги тласка към постоянна неоправдана ревност, която започва да прераства в параноя. Подозрения се появяват непрекъснато. Те се изразяват вербално, често с нападки и заплахи.

Свързани статии

8. Не уважават времето, прекарано самостоятелно.

Контролиращите партньори са против половинките им да прекарват време сами или с други хора. Ревността им моментално се активира. Сцените на ревност са придружени с въпроси, мрънкане, изречения от типа „добре, ходи сам, аз ще намеря с какво да се забавлявам, щом е важно за теб“, които целят отново да провокират чувство на вина у другия човек.

Неща, които се случват, когато срещнем точния партньор

9. Контролиращите изтощават до краен предел партньорите си със спорове.

След постоянно налагаща се отбранителна позиция партньорите на контролиращите хора в крайна сметка се отказват и просто започват да се съгласяват мълчаливо. Това е крайната фаза в подобна токсична връзка, след която следва дълъг период на размишление дали да напуснат тази връзка или да продължат да живеят в страха от несправяне със следваща връзка. Внушението на неспособност, ниска самооценка и непълноценност кара доминираните хора да продължават да търпят отровните отношения.

10. Подигравки и ирония.

Доминиращите партньори с контролиращ уклон често използват възможността да се подиграят на половинките си. В много случаи го правят публично пред приятели или близки, защото така смятат, че привличат съгласие у околните. Опитват се да приобщят околните към своето мнение, нападайки най-близкия си.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 4 години )
Свободно време