Ако интимната гъбична инфекция е лесно разпознаваема заради сърбежа и зачервяването, които причинява, то важно е да се отбележи, че има далеч по-опасни болести, предавани по полов път, които дълго време нямат никакви симптоми. Това ги прави особено опасни, тъй като поразяват половата и свързаните с нея системи и могат да доведат до сериозни усложнения.

Често тези инфекции се диагностицират случайно при преглед по друг повод или вследствие на започната борба с безплодието.

Най-сериозните причини за интимен сърбеж

Броят на нерегистрираните болни от различни заболявания, предавани по полов път, е много по-голям от този на регистрираните. Много хора предпочитат да останат анонимни заради различни стереотипи. Други дълго време не подозират, че имат някакво страдание, тъй като не посещават редовно профилактични прегледи при специалист.

Кои са опасните болести, предавани по полов път, които коварно поразяват заради безсимптомното си протичане?

Хламидия

Една от най-разпространените причини за безплодие сред младите полово активни хора, е хламидията. Инфекцията протича без никакви симптоми, а резултатът е нарушения във фалопиевите тръби, яйчниците, увеличен риск от извънматочна бременност, безплодие.

Гонорея

Гонорея се причинява от бактерията Neisseria gonorrhoeae. Това е втората по популярност болест, предавана по полов път, която протича без симптоми, докато заболяването не напредне и не се появят болка в коремната област, болка в малкия таз, хронично възпаление в малкия таз. Гонореята става все по-трудна за лечение, защото става по-резистентна към антибиотици в последните години.

ХИВ

Инфекцията с ХИВ често протича като обикновена настинка или вирусно заболяване. Често пациентите дълго време не подозират за страданието си, докато не се стигне до сериозно нарушение в имунната система.

Генитален херпес

Когато се заговори за херпес, първата асоциация, която всички извикват в съзнанието си е зачервена, подута кожа, цялата засегната от малки болезнени мехури. При гениталния херпес, за съжаление, изобщо няма симптоми или се проявяват съвсем незабележимо.

Още по-неприятното е, че няма лечение за вируса на херпеса, което прави овладяването на инфекцията наистина трудно. Почти 90% от населението на земята са носители на различни херпесни заболявания.

Бактерии, с които можете да се заразите от тоалетната

Още по темата

Трихомониаза

Инфекцията се причинява от паразит, наречен трихомониазис вагиналис. Жените, които страдат от заболяването, нямат никакви симптоми, болки или неразположение. В редки случаи могат да се наблюдават зачервявания, вагинално течение, миризма, болка при полов контакт.

HPV

Човешкият папиломен вирус е много разпространена инфекция. Доста хора се сблъскват с нея през живота си. Съществуват над 200 вида HPV инфекции, като между 11 и 13 от тях се смятат за високорискови, причиняващи ракови заболявания най-вече в половата система при жени. Инфекцията с HPV протича без симптоми. Диагностицира се след специфичен тест, назначен като профилактика от специалист.

Хепатит В

За страдащите от хроничната форма на вируса, нещата могат да станат много сериозни. Хроничният хепатит В води до рак на черния дроб, цироза, смърт.