Здраве и красота

Най-сериозните причини за интимен сърбеж

Защо и как се предизвика вагиналния сърбеж?

25.08.2016г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интимният сърбеж е много неприятен. Той може да доведе до сериозен дискомфорт, да намали самочувствието и дори да повлияе негативно на здравословния полов живот. 

Каква може да е причината за внезапна поява на сърбеж в интимната област?

Гъбични инфекции

Най-честата причина за вагинален сърбеж са гъбичните инфекции. При напреднали инфекции сърбежът дори може да е непоносим. 

Гъбичните микроорганизми съществуват в тялото ни в малки количества. Ето защо невинаги симптомите на свръхрастеж се проявяват веднага. Когато се появи интимен сърбеж обикновено инфекцията вече е напреднала. 

Чувствителна кожа

Сърбеж в интимната област може да се наблюдава и при дами с по-чувствителна кожа. Продукти за хигиенизиране, материи, от които е направено бельото или платовете на дрехите могат да са в основата на кожното раздразнение. 

Често се наблюдават и реакции след бръснене или друг вид обезкосмяване на интимната област. Мястото е много чувствително по начало и всяко малко раздразнение може да предизвика сърбеж. 

Ако той обаче не отшуми скоро след това трябва да се консултирате с лекар. 

Снимка: istock

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза често трудно се диагностицира, защото се бърка с други видове инфекции като гъбичната или трихомониазата. 

Бактериална вагиноза може да настъпи и вследствие на бръснене със стари и замърсени пособия, при ранички, при употреба на интимни ароматизиращи продукти, мокри кърпички или дори при дамски душ

Тази инфекция представлява засягане на полезните бактерии във вагиналната флора, което дава възможност на вредните да придобият големи размери. Свръхрастежът на лошите бактерии причинява силен сърбеж и много неприятна вагинална миризма. 

Стрес

Може да звучи невероятно, но стресът би могъл също да е в основата на неприятния вагинален сърбеж. Той може да се намеси всячески в здравословното ви състояние и да го наруши. 

Хормоните на стреса се намесват в цялостния хормонален баланс, което може да повлияе на вагиналната флора. Ето защо се появява неприятен интимен сърбеж. 

Полово предавани болести

Разбира се, една от най-сериозните причини за интимен дискомфорт и сърбеж могат да са болестите, предавани по полов път. Ето защо безопасният секс трябва да ви е приоритет. 

Тези заболявания и инфекции могат не просто да предизвикат интимен сърбеж, но и сериозно да застрашат здравето и живота ви. Сред тези опасни заболявания са хламидията, ХИВ, генитален херпес, гонорея, трихомониаза. 

Коментирай