Колко брака завършват с развод? Много. Истината е, че доста двойки не съзнават сериозността на крачката, която предприемат. Не обсъждат всички свои гледни точки по отношение на брака преди той да е настъпил, заради което впоследствие се появяват непреодолими различия в разбиранията и начина на живот, които се оказват причина за раздяла.

Какви са причините за това често явление? Защо разводът се оказва краен резултат от любовта на много хора? Ако и вие сте сред тях, ето какви са възможните причини.

Видове спорове, които водят до раздяла или развод

Встъпили сте в брак, защото сте мислели, че е правилното решение

Понякога хората се лъжат в чувствата и представите си за това как трябва да протече животът им. Приемат да се омъжат или оженят, защото вярват, че така е правилно. Ако сте очаквали животът ви да е низ от щастие и хармония, но това не се е случило, вероятно сте встъпили в брак заради куп грешни причини, но не и заради основните – любовта, компромисите и откровената комуникация.

Изгубили сте индивидуалността си

Зависимите отношения са вредни. Те стават все по-токсични и пагубни за усещането за щастие с времето. Появява се една изтощеност, непоносимост, които прерастват в раздразнение и накрая омраза.

Погълнати сте от родителски проблеми

Една от най-честите причини за развод е изгубването на любовта и отдадеността към брака за сметка на отглеждането и възпитанието на децата. Тази отговорност за някои хора се превръща в първостепенна, а като резултат се появява отдалечаване на интимно и емоционално ниво между партньорите.

Не споделяте едни и същи представи за живота

Вие искате да се разхождате през свободното време. Той е домошар. Вие спестявате, а той обича да харчи. Представата ви за добре прекарано време през уикенда е сгушена в планината къща, а неговата – игра на футбол с приятели.

Ако всички гледни точки, свързани с живота и ежедневието въобще се разминават, трудно би се получило. Някои двойки наистина преодоляват различията, но повече не успяват.

5 начина да предпазите брака си от развод

Няма сексуално привличане

Колкото и сексът да остава на второстепенно място с течение на времето, той има значение. Ако сте изгубили желанието си за него конкретно с настоящия си партньор, вероятността това да е една от причините за развод е голяма.

Още по темата

Обвинявате се взаимно за нещастието си

Някои хора погрешно смятат, че щом не се чувстват добре в брака, партньорът им има задължението да направи нужните промени в себе си, за да накара половинката си да се почувства отново щастлива. Те не разбират, че промените са нещо, което се очаква и от двете страни заедно с компромисите. Ако единият е винаги даващият, а другият получаващият, бракът не просъществува дълго.

Отнасяте се с парите по различен начин

Ако вие обичате да спестявате и да харчите парите си целенасочено без да проявявате неблагоразумие, а съпругът ви е с широки пръсти и не мисли, когато отваря портфейла си, това е проблем. Различията в разбиранията за управлението на финансите в семейството е топпричина за развод, която спохожда много двойки. Ако си давате достатъчно време, за да се опознаете преди брака и ако обсъждате тези и други важни въпроси предварително, няма да има изненади след това.

Причините, които водят двойките до развод