Интимно

Как да повишите емпатията във връзката си

Задавайте си въпроси

09.10.2019г. / 06 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Създаването и развиването на пълноценна любовна връзка изисква търпение, взаимно уважение, компромиси. Нещо много важно, което не бива да забравяме е емпатията. Това е способността да разбираме другия и той нас по един необикновен начин. В какво се изразява съпричастността и как да я повишите във вашата връзка?

Поддържайте комуникацията отворена

Добрата комуникация е основна съставка за една добра връзка. Според експерта по връзки и професор по психология в Колумбийския университет, Laurel Steinberg, двойките, които са емпатични, са по-малко отхвърлящи. Също така е по-вероятно да имат интерес и да се опитат да разберат какво чувства и преживява тяхната половинка. Когато разговорите между двама души са открити, това ги поддържа ангажирани един към друг.

Защо емоционалната интелигентност е най-важна за щастливата връзка?

Поставете се на мястото на другия

Да влезеш в обувките на другия е трудно, но опитвайки се да погледнем от неговата гледна точка, това ни помага да задълбочим взаимоотношенията си. Не всеки партньор е готов да влезе в чуждите обувки. Такива връзки обикновено са лишени от стойност. От друга страна, двойките които успяват да разберат как половинката им се чувства в дадена ситуация им помага да бъдат по-съпричастни.

Задавайте си въпроси

Да умееш да слушаш другия е от съществено значение за общуването с партньора. Но не бива да забравяте да си задавате въпроси. Така ще се запознаете повече с нуждите, желанията си, нещата, които не ви допадат. Това е начин да повишите емпатията, показва, че сте готови да подобрите много неща помежду ви. Разбира се не чакайте да възникне проблем, за да питате. Започнете с това как е минал денят, дали другият не иска нещо специално за хапване, какво ви харесва в спалнята и т.н.

Знаци, че връзката ви преминава на следващ етап

Спрете да се осъждате

Осъждането е един от най-бързите начини да саботирате връзката си. Това винаги наранява, поставя под съмнение взаимоотношенията.

Свързани статии

Ето защо, дори и другият да е допуснал грешки е важно да не му натрапвате, а да се опитате заедно да разрешите проблема.

Поставяйте неговите нужди наравно с вашите

Да си съпричастен към партньора си, понякога означава да поставяш неговите желания и нужди наравно със собствените. Така например, пазарувате в магазина, за себе си ще вземете любимия шоколад, но защо да не изненадате и половинката си с неговия любим вкус. Способността да виждате отвъд собствената си перспектива може да ви помогне да повишите емпатията и така да подобрите значително връзката си.

Коментирай
Свободно време