Интимно

Поводи за конфликт, които са нормални за всяка връзка

Не бързайте с раздялата

15.07.2020г. / 16 33ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Двойките спорят, изпадат в конфликти и се карат. Когато в тази омагьосана игра е намесена любовта, всичко все пак се подрежда. Взаимните интереси, обичта, готовността за компромиси са нещата, които помагат на връзката да продължи напред. Колкото и да се обичате и уважавате, конфликти винаги възникват, особено някои общовалидни за повечето връзки, които според психолозите са напълно нормално явление и не трябва да будят повод за притеснение и раздяла.

Семейни конфликти – как да блокираме ескалацията им?

Пари

Парите са една от най-честите причини за конфликти, спорове и скандали. Те са централна тема във всяка връзка. Животът ни се върти около парите, дори да не сме материалистичен тип хора, те са средството, с което боравим и от което се нуждаем всеки ден. Повечето двойки имат различия по отношение на парите, разбирането за тях, харченето, спестяването. Споровете за парите са нещо напълно нормално. Те се появяват в някакъв момент дори при най-хармоничните във финансов смисъл двойки, които имат сходни разбирания. Стига парите да не са непреодолим проблем, споровете за тях не би трябвало да са повод за раздор.

Видове конфликти във връзката, които могат да доведат до края й

Секс

Между двама души почти винаги съществуват различия в секса без значение колко силно се обичат. Любовта и сексуалните нужди и желания са две различни неща, които не зависят задължително едно от друго и невинаги се допълват. Част от проблема е и социалният натиск, очакванията, силно преувеличените интимни преживявания в киното, всичко това повишава очакванията към секса, но и стресът. Когато очакванията към секса във връзката или брака не се оправдаят, често партньорите се обезсърчават и разочароват.

Успешните връзки, в които хората живеят в хармония със сексуалните си различия и любовта си, партньорите имат по-реалистични очаквания към секса и връзката въобще. Това понижава нивото на стрес и безпокойство по отношение мисълта „щастлив ли съм“ и „получавам ли това, от което се нуждая“, които най-често са в основата на конфликтите, породени от сексуални различия.

5 начина да планирате сватбата си без конфликти

Деца

Когато нямате деца, това може да породи спор дали и двамата искате да имате или не. Когато се появят във връзката ви, споровете започват да добиват друга посока – отглеждане, възпитание, глезене, отговорност. Родителството е изключително трудна задача, с която повечето хора не се справят перфектно, затова и предприемането на крачката да имате деца предизвиква конфликти. Появата им след това също. Тези конфликти са напълно нормални за всяка връзка. Ако ги имате с партньора си, не сте по-различни от останалите.

Конфликтите са начин за по-голяма близост във връзката

Времето, прекарано заедно

Двойките често се карат за това колко време да прекарват заедно, къде да го прекарват, с кого. Ако любимите ви приятели не са общи, това може да се окаже проблем. Всеки от партньорите може да предпочита да прекарва свободното си време по различен начин и тогава се появява основа за конфликти. Представата за идеалната двойка е партньорите да обичат да правят всичко заедно, да се разбират перфектно с приятелите на другия, да имат еднакви разбирания за това как да прекарват свободното си време, хобитата им да са еднакви. Изключително трудно постижимо е всичко това и е напълно нормално да има различия.

Коментирай