Интимно

5 фази на връзката, през които всички двойки преминават

Нормални етапи, които характеризират развитието на любовта

29.07.2020г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Когато се влюбите в някого, пеперудите в стомаха ви сякаш ще изскочат. Не можете да се откъснете от човека до вас. Погълнати сте от него. Искате да прекарате цялото време на света с него. Той е в мислите ви, дори когато не сте заедно. Страстта ви не утихва. Мозъците на влюбените хора работят сякаш на бързи обороти. Началото е бурно и вълнуващо, но след него следват още етапи във връзката, през които всички двойки преминават. Някои обаче не стигат до финалния етап, когато връзката не преодолее средните стадии на колебание, което също почти всеки човек изпитва във връзките си. Ето ги и тях.

Фазите на влюбване, през които преминаваме

1. Страст, пристрастеност.

Страстта е един от най-отявлените признаци на първата фаза на всяка връзка. Тя е бурна в началото, всепоглъщаща и много характерна. В този етап сме толкова погълнати от новата любов, че тя ни действа като опиат. Не спираме да искаме да сме в непрекъснат физически контакт с любимия човек, да усещаме тялото му, да му доставяме удоволствие и да поглъщаме от енергията му. Зората на всяка връзка стартира по сходен начин, породена от сексуалното привличане, което е най-силно в началото на връзката.

2. Комфорт.

След като страстта се уталожи и двамата партньори свикнат да бъдат заедно, споделят общо жилище, споделят и животите си, започват да правят планове, настъпва етапът на комфорт. Той увеличава усещането за обич, задейства зоните на удоволствието в мозъка и влияе като наркотик. Партньорите започват да се чувстват много добре заедно, ако са преодолели фазата на страстта и са намерили своите причини да продължат връзката си заедно. Те са преминали в етапа на обичта и дълбокото уважение към половинката си. Условно този етап се нарича „фазата на медения месец“. Той трае различно при различните двойки.

4-те фази на напълняване във връзката

3. Задаване на въпроси към себе си, съмнение.

Напълно естествено е да стигнете до момента, в който започвате да се питате дали сте щастливи, дали това е вашият човек, дали искате и очаквате едно и също от бъдещето си. Всяка двойка преминава през тази фаза, която е напълно нормална, дори задължителна. Задължително трябва да си отговорите на тези въпроси, защото от тях зависи животът ви с партньора ви в бъдеще. Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да прецените как се чувствате и дали трябва да продължите заедно или не.

4. Уязвимост.

В този етап поставяме маските на лицето си. Неминуемо в тази фаза вече са се натрупали проблеми във връзката, което също е нормално за всички двойки. Тези проблеми могат да са сериозни или не, но без значение от това всеки от партньорите започва да си поставя маска пред другия, както и пред приятелите и близките си, за да прикрие слабостта си.

Етапите на една връзка

Свързани статии

Уязвимостта се характеризира с това, че всеки от партньорите се опитва да се нагоди към изискванията на другия, да оправдае очакванията му и да блокира някои свои черти, които предизвикват критики от отсрещната страна. Тази фаза се случва при условие, че сте преминали успешно предходната и се надявате да продължите връзката си. По време на етапа „уязвимост“ е много вероятно някои от въпросите отново да ви връхлетят и да предизвикат съмнение в любовта.

5. Стабилност.

Ако любовта ви се е оказала по-силна от всички изпитание и сте преодолели всички съмнения, слабости и трудности по пътя, но сте останали заедно, вие сте в етапа на стабилност. Двойките, които наистина се обичат, уважават се безусловно и са готови да направят всичко за партньора си, достигат до стабилността, която е фундаменталната основа на едно семейство с бъдеще.

Петте фази в брака

Коментирай