Интимно

4 модела във връзките, които определят колко дълги ще са те

Вашият от кои е?

20.11.2020г. / 08 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте обвързани няма как да не се запитате поне веднъж колко ли дълго ще издържи връзката ви. Преди да побързате да кажете, че сте щастливо влюбени и няма как вашата връзка да се разпадне, помислете какъв е стилът на връзката ви.

Съществуват няколко модела на отношения във връзките, определени от изследване от 2015 година, публикувано в списание Marriage and Family. Според проучването съществуват 4 основни типа модели на взаимоотношения, които могат да покажат колко дълго една двойка би могла да остане заедно според модела, който олицетворява.

10 правила за връзките, за които не бива да забравяме

Изследването, цитирано от yourtango.com, проведено от Брайън Оголски от Университета в Илинойс и неговите колеги, класифицира двойките по промените в ангажимента им един към друг, в ангажимента да сключат брак, както и всички останали заобикалящи ги промени, които настъпват във времето.

Изследването проучва взаимоотношенията като отделна единица, както и връзката в условията на социалните отношения. За целите на проучването са изследвани 367 неженени двойки в средата на 20-те им години. Те са били проучвани в рамките на 9 месеца. Участниците били помолени да отбележат в дневника си всеки път, когато почувстват голяма промяна в начина, по който се чувстват към партньорите си. С тях били провеждани ежемесечни интервюта.

Учените успели да определят 4 основни модела на отношенията в двойките, както и фактори, които могат да повлияят на връзката, като отношения с приятели, свободно време, конфликти, липса на емоционални или материални неща. Като фактори били взети предвид също срещите със семейството на партньора, прекарването на време заедно и начинът, по който това се случва, общите теми и цели между половинките.

6 малки стъпки за дълга и стабилна връзка

Ето и четирите модела на отношения във връзките.

1. Драматичен. 

Този тип двойки и връзки непрекъснато се тласкат нагоре и надолу. Имат постоянни възходи и падения, като паденията определено взимат превес. Драматичните двойки се радват повече на времето, прекарано отделно от половинката си, отколкото заедно. Когато са заедно драматизмът помрачава щастието. Тези партньори имат и по-негативни мнения за връзките си.

Семействата и приятелите подкрепят много по-малко подобни връзки и това се отразява на партньорите. Хората с драматични връзки са два пъти по-склонни да се разделят рано, отколкото която и да е останала група в изследването.

5 причини за конфликти във връзките

2. Ориентирани към партньора. 

Този тип отношения поставят ангажираността към партньора на първо място. Хората в такива връзки могат да се определят, като „там, където е партньорът ми, там съм и аз“. Тези двойки имат по-малко спадове. Промените в ангажираността при тях се въртят главно около това колко време ще прекарат заедно. Този тип връзки имат по-голяма вероятност да издържат по-дълго, да се развият стабилно и да преминат към по-сериозен етап в развитието на отношенията.

3. Социално ангажирани. 

Този тип двойки преживяват много малко промени. Когато го правят обикновено нещата се случват по негативен начин. Промените при този тип партньори се случват не заради общи цели и намерения, а заради количествено натрупване и взаимодействие с външния свят, със социалната и приятелската среда. Обикновено те мислят какво ще кажат семействата им, какво мислят приятелите им, а не се съобразяват най-вече с партньора си вътре във връзката.

Свързани статии

3 мита за романтичните връзки

Този тип партньори и връзки, базирани на социалните фактори, разчитат много на това какво мислят хората, как приемат партньора на другия. Това е нестабилна основа, на която връзката няма как да издържи особено дълго. Шансовете да се разпадне скоро са големи.

4. Конфликт.

Двойките, които се карат непрекъснато и цялата им връзка е един безкраен конфликт имат много по-голям брой спадове, отколкото възходи заедно. Разликата между тях и драматичните двойки е, че промените в отношенията при конфликтните двойки не са толкова резки и стръмни. Те имат по-малко позитиви във връзката си, отколкото двойките, които са фокусирани към партньора си и по-малко подкрепа от семейства и приятели заради постоянните спорове.

Не се срещаме случайно – 5 типа космически връзки

И все пак учените установили, че при конфликтната група двойки вероятността да се задържат по-дълго заедно е по-голяма, отколкото при драматичните двойки. Вероятността това да се дължи на страстта е голяма. Въпреки това основата, върху която стъпват конфликтните двойки, не е особено стабилна и съществува немалък риск отношенията да не издържат дълготрайно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
vraskata ste e za vinaga hvanes li se na horoto igrai nema nazad vapreki vsicko tova e moeto mnenie stiga se oplakvate postoyano i bez drazgi ne moje celuvki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар