Семейство

5 причини за конфликти във връзките

Незачитане на личното пространство

16.04.2020г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

В една връзка е напълно нормално да има разногласия. Едни от най-често срещаните причини за конфликтни ситуации са разминаване в отговорностите относно общия бюджет, изневяра, позволяване на роднини да се намесват във взаимоотношенията, липса на емпатия от страна на единия партньор, както и:

Незачитане на личното пространство

Въпреки че хората сме социални същества, ние се нуждаем от място и време за уединение. След тежък работен ден, в други трудни за вас моменти, когато ви се чете хубава книга, искате да се отдадете на хобито си. Ако вие или половинката ви искате да прекарвате всяка минута заедно, това рано или късно ще доведе до конфликтни ситуации.

Неудобни въпроси, които всяка двойка трябва да обсъжда

Разминаване в битовизмите

Една от най-честите причини за конфликт в една връзка е невъзможността партньорите да разпределят битовите си задължения така, че да си помагат взаимно, а не само единият да ги извършва. Като миенето на чиниите например. Ако още в самото начало на една връзка, двама души не се разберат по този въпрос, неразбирателствата ще са често явление за тях.

7 причини разводът да е толкова често явление

Различни биологични ритми

Вие сте от ранобудните, докато половинката ви спи до обяд или обратното. Това може да е изключително напрегващо за ранобудния, тъй като той трябва да се съобразява да не вдига шум, за да не събуди другия. Или ако ранобудният се окаже мъжът, да очаква неговата половинка също да стане рано, за да му приготви закуска. Но разминаването в биологичните ритми се отнася и до това кой кога заспива вечер, което може да се отрази на интимността, на това да се забавлявате до късно.

Най-лошите съвети в любовта, които пречат на щастието

Постоянно отправяне на забележки

Едно от най-разрушаващите неща за една връзка са постоянните критики, които отправяме към партньора си или той към нас. Желанието да променим другия или той нас според модела за половинка, който си представяме, може да доведе до разпад. Има навици, които не можем да изкореним. Ако искаме нещо да се промени в положителна посока е важно какъв е пътят, който избираме това да се случи. Дали с добра комуникация или нападки. Никой не иска да бъде постоянно съден от партньора си, защото това повлиява и на собствената самооценка.

Свързани статии

Абсолютен контрол

Това може да бъде не само повод за конфликт, но и за прекратяване на връзката. Да се опитвате да контролирате живота на другия или той вашия, първо нанася на вас самите много стрес. Проверявате комуникацията в социалните мрежи, мейли, постоянни обаждания докато той или вие се забавлявате с приятели. Манията да контролираме винаги другия е придружена и с манипулативни изказвания. „Ако ме обичаш, ще останеш с мен у дома.“, „Не искам да се срещаш с тези приятели, защото така нямаме време за нас.“ и т.н.

Коментирай
Свободно време