Интимно

7 фази, през които преминавате след раздяла

Приключването на връзка винаги оказва силно емоционално влияние

24.03.2021г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раздялата е труден период, който всеки човек понася по различен начин. Приключването на връзка, особено такава, в която вече са били налице силни чувства, е трудно. Колкото и различни да са хората и начините, по които преживяват раздялата, има общовалидни етапи, през които повечето от хората преминават под една или друга форма. Кои са те?

5 неща, които трябва да осъзнаем след раздяла

Шок

Дори краят на връзката да е бил предизвестен, шокът от коренната промяна винаги настъпва. Той обикновено е придружен от болка, липса на организация, объркване, чудене какво ще правите оттук нататък. В началото след раздялата ви се струва, че животът ви е свършил, че е провален, че ще си останете сами до края на живота си. Обвинявате се, търсите грешките си, не разбирате защо поредната ви връзка се е провалила.

Отричане

Това е една от най-нормалните функции на мозъка, която има за цел да ви предпази, да ви успокои, да ви накара да се почувствате по-добре. Повечето хора преминават през отрицанието след раздяла и след каквато и да е негативна кризисна ситуация. Нужно е време за приемане на реалността.

5 признака, че сте готови за нова любов след раздялата

Пазарене

Следващата характерна фаза след раздялата са опитите за пазарене с партньора. Искате да опитате отново, да решите проблемите си заедно, молите го да размисли. Ако вие сте прекратили връзката ви, а след това сте съжалили, опитвате се да направите всичко възможно да се сближите отново с партньора си, но удряте на камък. Сценариите са много и различни, но тази фаза също е много типична за разделите.

Гняв

Гневът е типичен за хората, които са били зарязани. Отначало преминават през първите етапи след раздялата, докато в даден момент стигат до гняв и омраза към партньора, който им е причинил тази болка, наранил ги е.

4-те най-явни признака, че все още обичате бившия

Тъга и болка

След като се успокоите от гнева е ред на болката, тъгата, скръбта. Не потискайте тези емоции. Изживейте ги. Това ще ви помогне да преодолеете раздялата и да се подготвите за следващия етап от живота си.

Приемане

След като се справите с шока, гнева, болката и скръбта, не ги потискате и преживеете всички тези фази ще ви е много по-лесно да приемете реалността. Приемането ще ви даде глътка въздух, за която не сте подозирали, че ще можете отново да поемете. Ще се почувствате много по-добре, осъзнавайки реалността. Така ще откриете нужните сили да продължите отново напред.

Какво означава, ако сънувате любовна раздяла?

Продължаване напред

Времето наистина лекува. Тази житейска мъдрост не е случайна. Тя е истина и е необходимо да си дадете нужното време, за да достигнете до този етап. След като приемете ситуацията и положението си в нея, ще ви е много по-лесно да продължите напред и да отворите сърцето си за нова любов.

Коментирай