Интимно

Как да разрешите проблемите, вместо да се разделяте?

Спрете да хвърляте цялата вина върху вашия партньор

04.05.2021г. / 06 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите са част от всяка връзка, без значение дали е започнала скоро или е дългогодишна. Много е важно как преминаваме през тях. Дали разочарованието и усещането за безсилие ни тласка към решението да се разделим, вместо да надградим себе си, разрешавайки трудностите. Какво да правите и какво не при спорни ситуации с партньора, за да не се стигне до раздяла, за която впоследствие може да се окаже, че не желаете?

Какво да направите:

1. Приемете факта, че няма перфектни отношения. Част от успешното разрешаване на проблемите във връзката ви е да осъзнаете, че това, което имате, не е перфектно и не е задължително да бъде такова. Приемете факта, че вие и вашият партньор сте просто хора, способни да вземате и грешни решения.

5 начина да спрете малките спорове да прераснат в скандал

2. Говорете за проблемите, които засягат любовта ви. Комуникацията е златният ключ за това връзката да продължи да се развива. В ситуации на напрежение е важно да разговаряте и да разберете какво точно се е объркало. Обсъдете заедно проблемите, вместо да стигате до скандали и раздяла.

3. Дайте си малко почивка, но определете време. Отделянето за известно време един от друг може да бъде добър начин за охлаждане на отрицателните емоции, особено след спор. По-добре се отдайте на любими занимания, срещи с приятели, релакс масаж, кратко пътуване. Важно е, когато решите да си дадете почивка, да определите срок за нея – часове, колко дни или седмици са ви нужни.

Видове спорове, които водят до раздяла или развод

4. Бъдете търпеливи и разбиращи един към друг. Много двойки са твърде нетърпеливи към проблемите и вместо да се заредят с търпение и да не губят вяра, те предпочитат да сложат край на връзката си. Така не дават шанс на връзката си да се приспособи към промените, например когато се появят децата или се случи друга промяна.

5. Бъдете готови да се извините от сърце. Споровете никога не са лесни и понякога се случва да се нараним един друг с думите, които си изричаме, чрез обмена на реакции. Ето защо е важно да си поискаме извинение, ако искаме да разрешим проблемите, а не да се разделим. Изказването на съжаление не се отнася задължително до това, че вие приемате вината за ситуацията, ако реално не е ваша. Разбира се не бива да се оставяте само вие да понесете вината за случващото се. Такъв тип манипулация и саможертва не разрешава проблемите.

Свързани статии

Какво да не правите при проблеми във връзката:

1. Никога не позволявайте идеята за раздялата да бъде част от разговорите, когато търсите решение на проблемите.

2. Спрете да хвърляте цялата вина върху вашия партньор.

3. Не позволявайте на преценката на други хора да влияе на решенията, които взимате.

4. Не се обръщайте към пороците си, като алкохол, изневяра, преяждане, като временни средства за защита.

5. Никога не използвайте думите си като оръжие, с което целите да нараните партньора си.

6. Имате ли проблем за решаване, спор, не го правете по телефон, в социални мрежи, пред познати или непознати хора.

Снимка: iStock

Коментирай